Građani moraju biti sigurni, psi na human način uklonjeni

N1

"Ne želimo i nećemo dopustiti da se psi masovno i bez razloga kupe sa ulica 24 sata dnevno i da se pojedinima nakon toga gubi svaki trag", poručila je grupa građana ljubitelja pasa okupljenih ispred Vlade Kantona Sarajevo. Žele humano zbrinjavanje i ubijanje nije rješenje - glavna je poruka sa skupa.

Ubijanje nije rješenje, ubijanje nije rješenje” – poručila je grupa građana okupljena ispred Vlade Kantona Sarajevo. I oni su za sklanjanje pasa sa ulica, ali humanim metodama. Žele da znaju kuda pse odvode.

Neka nam daju broj pasa koliko im je izvađeno krv, na koje bolesti i koliko je pasa pozitivno. I šta je njihova sudbina. Da li se ti leševi uklanjaju u skladu sa zakonom. Inače ćemo imati ekološku bombu u Sarajevu“, izjavila je Amela Turalić, organizatorica protesta.

Nikakva okupljanja nas neće pokolebati u namjeri da sklonimo agresivne pse s ulica, poručio je premijer KS Elmedin Konaković. Psi svakodnevno napadaju građane i upravo je sadašnji zakon to omogućio – kazao je premijer Kantona.

To je zakon koji ništa dobro nije donio životinjama. Mogli smo iskontrolisati njihovo zdravlje, način razmnožavanja i udomljavanja. Danas kad ih je 12 ili 15.000 nema tog tranzitnog prihvatilišta koje može udomiti 30.000. Postoji, ali nam treba 30 miliona maraka“, izjavio je Konaković.

Ovako nedorečen zakon nema nijedna zemlja, dodaje. Glavna zamjerka je što zakon ne predviđa mogućnost da se pas eutanizira ukoliko se ne udomi u 20 dana.

S jedne strane građani koji nisu za masovna hvatanja pasa, s druge građani, prolaznici koji su tražili da se ovaj problem riješi kako – tako.

Na okupljanju je bila i jedna nana čijeg su unuka dva puta psi napadali. Kaže da i sada od njih ima traume. Na Alipašinom polju ih ima na svakom koraku, kaže. Upozoravali su općinu, tražili da skloni čopore, ali svakodnevno su viđali kako ih hrane i ostavljaju.

Mene je i unuka napao, u Aleji i Alipašinu. Ja se sklanjam. Jesam protiv, zato što oni, stranci, ih plaćaju. Dog Trust dođe, nahrani i ode“, izjavila je ta nana.

I jedni i drugi su saglasni. Građani moraju biti zaštićeni. Psi moraju biti sklonjeni sa ulica, ali na human i transparentan način.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.