Bagarić: Definisati ko je pozicija i parlamentarna većina

Vijesti 26. jul 201613:26 > 13:32
N1

"Nije upitna koalicija. Rad nije kvalitetan i mi sada tražimo rješenje. HDZ je progutao, kao i zastupnici HNS-a, mimo svoje volje svjesni da treba čuvati koaliciju, raditi kompromise i raditi za opće dobro prostora FBiH", odgovorio je Jozo Bagarić, predsjednik Kluba HDZ u Parlamentu FBiH, na pitanje da li je upitna koalicija u FBiH.

On je kazao da je HDZ-u bilo bitno da se Nacrt zakona o šumama FBiH i Prijedlog zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji povuku i dorade temeljem svih primjedbi koje su dostavili i potom vrate u parlamentarnu proceduru.

Klub SBB-a je tražio da se povue Nacrt zakona o premjeru i formiranju registra nekretnina u FBiH i to smo postigli glatko na Kolegiju. Kada smo došli tu, situacija se apsolutno okrenula. Bilo je vrijeme da kolege iz SDA reagiraju i zatraže stanku kako bi se vidjelo zašto se odstupa od dogovora“, objasnio je Bagarić.

Istakao je da su imali nesuglasice u vezi Prijedloga zakona o kontroli revizije branitelja gdje su vidjeli da ipak ne mogu to doraditi i postići u okviru vladajuće koalicije.

I oko bitnih zakona smo preglasani i na kraju treba istaći da su neki Prijedlozi iz opozicije prošli iako nije bilo takvih stavova na Kolegiju Zastupničkog doma FBiH. To je dovelo do toga da mislimo da nije dobro da se tako sjednice održavaju i da treba sjesti i definisati ko je pozicija i ko je parlamentarna većina. Ako je to nova parlamentarna veći, neka se to jasno obznani.”

Ismet Osmanović kazao da je prema njegovo mišljenju iza svega Zakon o igrama na sreću.

Nije moja odgovornost kako će se ponašati u Domu naroda. Na prošloj sjednici to nismo ni problematizirali. Mi smo imali stavove koji su težili ka poboljšanju samog teksta zakona. Mi smo vidjeli da će to proći i da je sve posloženo. Vrijeme će pokazati koliko smo mi bili upravu, ali to nije bio razlog za traženje odlaganja sjednica.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.