Poplave u Varešu: Neophodna pomoć viših nivoa vlasti

Vijesti 27. jul 201609:29 > 09:35
N1

Klizište, poplave i bujice vode opet su uzrok nesreća obitelji koje su usljed ovih elementarnih nepogoda ostale bez svega.

Ovoga puta u selu Stupni dol u općini Vareš, zbog klizišta je evakuirano pet obitelji, a voda je ušla u skoro sve kuće.

Ugroženima je dodijeljena jednokratna pomoć. Dok je selo odsječeno od ostatka svijeta, mještani su u iščekivanju dugoročne pomoći.

Gosti Novog dana bili su Avdija Kovačević – načelnik Općine Vareš i Rusmir Berberović – pomoćnik načelnika službe za Civilnu zaštitu.

Mi smo odmah proglasili stanje prirodne nesreće i stavili sve resusrse u cilju deblokade naselja. U ponedjeljak ujutru smo deblokirali i preostala dva naselja, Stupni Dol i Mir. Aktivnosti idu dalje, na terenu smo. U posjeti nam je bio premijer ZDK, Galiješević i resorni ministar. Prema dinamici, i procedurama koje nam proizilaze iz zakona, idemo u sanaciju šteta koje su nastale nakon poplava“, rekao je načelnik Kovačević.

Gosti jutarnjeg programa N1 televizije su naglasili da je neophodna pomoć viših nivoa vlasti u sanaciji nastale štete.

Kada je riječ o najugroženijim porodicama veći je strah šta će reći struka, tj. da li će se moći tu živjeti ili će morati praviti kuće na drugom lokalitetu. Te porodice su trenutno smješteni kod svojih komšija i čekaju razvoj situacije. Potrebno je da što prije saniramo štetu i vratimo u normalan život porodice koje su pogođene ovim vremenskim nepogodama“, kazao je Berberović.

Federalna uprava civilne zaštite je promptno djelovala.

Oni su odmah donijeli odluku i uplatili 20.000 KM na račun Civilne zaštite Vareša i sredstva će biti trošena kako Zakon nalaže. Imamo određena iskustva iz 2014. godine kada se prave nezvanične procjene štete. Mi kao Općina nismo u stanju da sami riješimo ovaj problem i ovim putem pozivamo više nivoe vlasti da pomognu. Ako se ne pomogne ide nam zima i posljedice bi mogle biti daleko gore“, istakao je Kovačević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.