Poslušajte razgovor prim. dr. Talirevića i novinarke CIN-a

Vijesti 27. jul 201612:31 > 13:14
N1

Nakon niza uvreda koje je prim. dr. Emir Talirević putem Facebook profila izrekao na račun Centra za istraživačko novinarstvo, novinarke Selme Učanbarlić i ostalih novinarki, komentar smo potražili u Centru za istraživačko novinarstvo.

Zamjenica urednice CIN-a, Mirjana Popović, za N1 je kazala da Talirević nije svjestan šta je učinio.

Našim pričama je dao neslućeni marketing i bukvalno natjerao mnoge čitaoce, koji o tome nisu htjeli znati, da ih sada pročitaju i saznaju sve. Pri tome našim pričama je dao dodatnu vrijednost. Zahvaljujući rječniku u svojim naknadnim komentarima je našim čitaocima predstavio lično sebe“, kazala je Popović.

Ona je istakla da sada svi o prim. dr. Talireviću znaju mnogo više nego što govore priče.

Znamo kako razmišlja o novinarima, o sistemu u kojem živi i kako ga vrednuje, a najjasnije i najstrašnije se vidi šta je u stanju učiniti novinarki i mediju koji o njemu govore istinu, a ne ono što je zamislio i navikao da se o njemu govori“, rekla je Popović.

Ona je dodala da je Talirević u petak poslijepodne samoinicijativno pozvao novinarku Selmu Učanbarlić i najdivnijim riječima govorio o objavljenom tekstu.

Šta se desilo od petka do nedjelje navečer i kod koga je otišao po svoje mišljenje, ostaje pitanje. Šta se desilo pa je napravio dramatičan preokret? U petak je kazao da je priča napisana izuzetno korektno te da bi opet govorio za CIN.

Zašto je u petak hvalio priču, a u nedjelju kudio !?

U nastavku poslušajte i pročitajte transkript razgovora između prim. dr. Emira Talirevića i novinarke CIN-a, Selme Učanbarlić, u petak (22.07.2016. godine) nakon objave teksta Skupa patohistologija Sebije Izetbegović.

ET: Selma, pročitao sam moram ti reći, hoćeš prvo kritike?

CIN: Može, sve primamo.

ET: E ovako – kritike. Malo ima dvosmislenih rečenica, provokativan naslov i tako dalje. To je to. Stil pisanja mi se sviđa, taksativno ste pobrojali stvari. Ne sviđa mi se što ste ostavili neke stvari nedorecene. Znaš šta je, recimo konkretno tamo napisali ste oni su dali, recimo, godišnje trošili 172.000. Onda u tekstu piše da imaju 3.000 biopsija. Ti kad podijeliš 172.000 sa 3.000 biopsija, po toj matematici ispada da je jedna biopsija 56 maraka.

CIN: To su njihovi zvanični troškovi.

ET: Ma znam. Ja ti samo kažem. To ti samo pokazuje da taj menadžment koji ti je dao te podatke nema pojma o čemu priča. Mislim ti to možeš provjeriti, papa test ti košta 50 maraka. Mislim, razumiješ. Prema tome, taj dio. Sviđa mi se to što ste dosta onako sterilno napisali članak, znači niste ga obojili pristrasno neko, imate onih, patologija Sebije, mi smo postojali prije Sebije Izetbegović. Mi sad nemamo ništa sa njom mi opet konkurišemo na tenderu, to. Na kraju krajeva ti vidiš da i budžetska organizacija koja nije registrovana za patohistologiju, koja se prijavila, je opet dala ponudu koja je za 200.000 skuplja od tog vašeg budžeta za koji su oni tebi rekli da ti je 170.000. Znači, ustanova koja dobija od države i plate i prostor i grijanje opet je dala ponudu od 380, 360, 370 ne znam ni ja, hiljada. Znači to opet nema govora o tih njihovih 170.

CIN: Ja ne mogu druge podatke, oni su imali priliku.

ET: Pa naravno. Ja ti kažem, ti si baratala sa onim što si imala. Ali generalno moram ti reći, kažem ti uz ogradu konotacije naslova i tako dalje, generalno clanak ti je onako pismeno napisan.

CIN: To nam je kompliment.

ET: I nekad ću tokom dana i pohvaliti na svom FB profilu. Kažem ti sada, svako će tu izvući zaključak koji njemu odgovara. Ali generalno ti kao CIN i nisam se pokajao što sam vam dao intervju jer ste korektno uradili.

CIN: E stvarno nam je drago. Drago nam je zbog toga. –

ET: Mislim da se ne lažemo sada, kažem ti, bez. Sviđa mi se što nemate stava. Eto to ja volim kod novina. Zato ja čitam Guardian. Tamo da dobijem informaciju, a neka svako ko je pročita formira svoj stav.

CIN: To je to. Naše je da operišemo na osnovu informacija koje dobijemo, da ispitamo sve što čujemo. A to su zvanični podaci koje oni daju iz institucije, s pečatom. Generalno, korektno si uradila svoj posao. I mislim stvarno.

CIN: Hvala.

ET: I mislim u ovoj sredini. Mislim da je ovo jako, jako, profesionalno. Pazi, ja znam da tu bude pritisaka razne vrste to. Mislim da si ti ovo stvarno, stvarno, mislim korektno si iznijela sve podatke. I jako mi se sviđa što si stavila ono da se pojasni mi smo profitna ustanova. Znači, mi radimo za profit. Ja nisam otvorio da bi bili na pozitivnoj nuli.
CIN: Naravno a sad je stvar javnih ustanova kako sa svojim parama rade, i da li su one mogle bolje ili nisu.

ET: Meni država neće kupiti novi ultrazvučni aparat. Meni država neće kupiti krevet, meni država neće pomoći da se širim, ja to moram zaraditi, razumiješ, i ja moram imati profit. U suprotnom, sva je priča besmislena. Mogu se zaposliti na Klinički centar na platu od 1800 maraka i to je to.

CIN: Ovo je prije svega priča o javnom zdravstvu i time kako ide.

ET: Korektno si uradila, mislim stvarno, kažem ti, sa izuzetkom što će sad ovo svi koristiti izborna je godina pa je naslov ono znaš skupa patologija. To je u biti znači taj, jedino to. Ali kažem ti opet u moru pritisaka kakve sam siguran imate ovo je jedan jako korektan članak i ko god hoće da pročita članak može sam izvlačiti zaključke.
I na kraju krajeva i taj novi menadžment nije stavio da je budžet tendera 170.000 maraka. Stavili su 600, što ako je to 170? I ako je to, ako je to bila neka iskrivljena percepcija o vrijednosti usluga. Što ga vi niste vratili na normalu ako je to 170.000, da vidite ko će vam se javiti na 170.000. Razumiješ? To su neka pitanja, ali tu pazi, ko hoće da čita i ko hoće stvarno da se zadubi u taj problem on to sam može izvući te zaključke. Ko neće, ko hoće skandalozan članak dobio je skandalozan članak i tako dalje. Ali mislim što se tiče samog teksta u članku korektno ste to odradili i kažem ti nekad u toku dana ću i ja pohvaliti na svom profilu. Ali mislim da je stvarno onako sterilan i vi ste iznijeli vaše viđenje problema na osnovu raspoloživih činjenica koje.

CIN: Koje smo mjesecima prikupljali.

ET: Tako. Korektno. Stvarno, kažem ti korektno.

CIN: Hvala vam puno što ste se javili.

ET: Ako vam šta mogu pomoći slobodno se javite. Na raspolaganju sam vam. Jako, jako, korektno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.