Civilna zaštita: Više objekata poplavljeno u Sarajevu

Vijesti 28. jul 201612:12 > 12:13
N1

Na području općina Vareš i Žepče i dalje je na snazi stanje prirodne nesreće. Stručni timovi vrše procjenu nastale štete, dok se i dalje intezivno radi sa teškim mašinama i mehanizacijom na normalizaciji stanja.

Jučer oko 19:30 sati, veći dio područja Kantona Sarajevo zahvatilo je veliko nevrijeme praćeno obilnim kišnim padavinama, grmljavinom, gradom i jakim vjetrom, koje je prouzrokovala pojavu bujičnih voda i plavljenje pojedinih objekata i ulijevanje vode u podrumske prostorije, kao i velike probleme u odvijanju saobraćaja , te prekid u odvijanju tramvajskog saobraćaja, uz nestanak električne enrgije u jednom dijelu Grada Sarajeva, saopćeno je danas iz Federalne uprave civilne zaštite.

U ul. Alibega Firdusa čikma u naselju Švrakino Selo, Općina Novi Grad, voda se ulila u prizemne prostorije u jednom stanu; u ul. Vlakovo, Općina Ilidža, bilo je poplavljeno nekoliko objekata i dvorišta oko istih; u ul. Mitrići br. 4, Općina Ilidža, poplavljen je bio jedan objekat i dvorište u dužini od 100 m zbog začepljenog odvoda; u Općini Hadžići u ulicama Igmanski put, Igmanska i u naselju Binježevo voda se ulila u podrumske prostorije u pet objekata i poplavila okolno poljoprivredno zemljište.

Enormno velike količine vode u kraktkom vremenskom intervalu nisu mogli da prime odvodi, tako da je došlo do začepljenja pojedinih odvoda što je izazavalo plavljenje podvožnjaka (u Buća Potoku, Općina Novi Grad i podvožnjaka prema Osijeku na području Općine Ilidža) i zadržavanje velike količine vode na saobraćajnicama.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite je odmah izašao na teren i izadao naredbe Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Sarajevo, da se njeni pripadnici, kao i pripadnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava sa svim svojim kapacitetima odmah uključe na otklanjanju posljedica uzrokovane jakim nevremenom. Tako su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Sarajevo i Dobrovoljnih vatrogasnih društava intrevenisali na: izvlačenju automobila i ispumpavanju vode ispod podvožnjaka u Buća Potoku, izmještanju žene iz potopljenog automobila ispod podvožnjaka prema Osjeku, te izmještanju žene i njenog djeteta iz apoteke u ul. Reisa Džemaludina Čauševića, kao i ispumpavanju vode u ul. Bulevar Meše Selimovića (krug KJKP Gras), ispumpavanju vode u ul Igmanska br. 1. (objekat Razvojne banke Federacije BiH), ispumpavanju vode na području Općine Hadžići (u. Igmanski put, ul. Igmanska i naselje Binježevo), te na ispumpavanju vode na drugim lokacijama.

Prema informacijama koje je prikupio Kantonalni operativni centar civilne zaštite veliko nevrijeme nije izazavalo veće probleme na području drugih općina u Kantonu Sarajevo.

Općina Ilijaš. Stanje na ugroženim područjima Općine Ilijaš polako se normalizuje. U toku jučerašnjeg dana Općinski štab civilne zaštite Ilijaš angažovao je dvije građevinske mašine koje su radile na otklanjanju posljedica od jakog nevremena. Stanje prirodne i druge nesreće je i dalje na snazi. Tokom dana nastavit će se aktivnosti na otklanjanju posljedica, kao i praćenju stanja na ponovo aktiviranim klizištima na lokalitetu Medojevića i Bokšića.

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo je imala 10 intervencija i to jednu veću i devet manjih. Veću inetvenciju imali su u 22:58 sati, na gašenju zapaljenog objekta „Škafe“ u Rakovici. Na gašenje požara upućene su sve raspoložive ekipe Profesionalne vatrogasne jedinice Sarajevo i Dobrovoljnih vatrogasnih društava. U gašenju požara učestvovalo je 50 vatrogasaca i 16 vatrogasnih vozila. Požar je lokalizovan u 00:31 sati, a ekipe Profesionalne vatrogasne jedinice Sarajevo su ostale i dalje na požarištu da kontrolišu stanje. Povrijeđenih nije bilo, a pričinjena je velika materijalna šteta. Manje intervencije su bile slijedeće na ublažavanju i otklanjanju posljedica od jakog nevremena, saopćeno je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.