Nepravilnosti u poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja

Vijesti 01. aug 201610:35 > 10:47
Google Maps

Prema izvještaju Ureda za reviziju institucija u Bosni i Hercegovini, finansijska revizija Zavoda zdravstvenog osiguranja obavljena je uz broje nepravilnosti.

Prema mišljenju Ureda, finansijski izvještaji Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, ne prikazuju istinito i fer po svim bitnim pitanjima stanje imovine i obaveza na dan 31. decembar 2015. godine i rezultate poslovanja za godinu koja se završava na taj dan, u skladu sa prihvaćenim okvirom finansijskog izvještavanja.

Finansijske informacije i transakcije prikazane u finansijskim izvještajima Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u toku 2015. godine nisu bile u svim materijalno značajnim aspektima usklađene sa odgovarajućim zakonskim i drugim propisima.

U detaljnom izvještaju između ostalog se navode i enormni troškovi mobitela koji koristi direktor Zavoda.

”Imajući u vidu da raspolažemo sa dokumentacijom koja pokazuje da su u ranijem periodu računi mobitela direktora bili enormno visoki, sugerišemo da se pravo direktora na troškove mobilnog telefona ograniči, kroz izmjene i dopune navedenog pravilnika,  u cilju kontrole i namjenskog trošenja javnih sredstava”, navodi se.

Bez uticaja na izraženo mišljenje, iz Ureda su skrenuli pažnju na sljedeće:

– Zavod je u 2015. godini, kao i prethodnih godina, nastavio finansirati kapitalna ulaganja u zdravstvene ustanove, iako isto nema uporište u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i iziskuje značajna finansijska sredstva. Shodno navedenom, organi upravljanja i rukovođenja trebaju odrediti budući pravac i politiku djelovanja Zavoda zbog očuvanja njegove finansijske stabilnosti u narednom periodu.

– Troškovi lijekova su u revidiranoj godini značajno povećani, što je jednim dijelom posljedica i sačinjavanja Pozitivne liste lijekova koji se izmiruju na teret kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja, u skladu sa postojećim propisima. Zbog navedenog, organi upravljanja i rukovođenja Zavodom bi trebali, u saradnji sa resornim ministarstvom i Vladom Kantona, poduzeti aktivnosti prema Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu zdravstva, u cilju povećanja transparentnosti u procesu sačinjavanja federalne liste lijekova, sužavanja federalne A liste (gdje je 100 % finansiranje Zavoda) i proširenja federalne B liste (finansiranje u rasponu od 25 – 100 %).

– Pravilnikom o radu Zavoda je definisano da prilikom zapošljavanja, direktor može, a ne mora, odlučiti da se oglas o zasnivanju radnog odnosa objavi u dnevnoj štampi, a također da direktor samostalno utvrđuje koeficijente i osnovicu za obračun plaća. Navedeno je imalo za posljedicu značajno povećanje ukupnog broja zaposlenih, kao i visoka primanja zaposlenih koja se finansiraju iz sredstava doprinosa za zdravstveno osiguranje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.