Šolaja: Dogovore i potpišu, pa ostanu sa svojim obećanjima

Vijesti 03. aug 201608:47 > 09:00
N1

Politički analitičar Miloš Šolaja bio je gost Novog dana. On je komentirao aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, dogovore ili pokušaje dogovora političara i put zemlje prema Evropskoj uniji.

Kako je kazao, mnoge su se stvari i dosad dogovarale, ali kad dogovori dođu u praktičnu politiku – ne dogodi se ništa.

”Ovo je još jedan u nizu briselskih eksperimenata kada je u pitanju BiH sve u nadi da će ona ući na neke precizne tračnice na putu ka Evropi. Kratko ću da podsjetim: prvo je bilo ono početno briselsko ucjenjivanje, zatim je došlo ono šetanje partija sa Stefanom Fuhleom, pa su Hahn i Mogherini dolazili u Sarajevo pa su lideri došli do razgovora u restoranu. Mislim da je ovo jedan eksperiment, reagens koji će ubrzati, ako ne samu krizu, onda političku scenu. Ko je tu dobio, a ko je tu izgubio? Vidimo da HDZ nije došao na sastanak, ali potpisan je nekakav dogovor – politički, dogovor dvije partije. I sad se dešava ono što se uvijek dešava: dogovorimo i potpišemo, a kad dođemo u praktičnu politiku ili dnevnu politiku, ostaju sami sa svojim obećanjima”, ispričao je Šolaja gostujući na N1.

Gost Novog dana pričao je i o zamršenosti samog procesa pristupanja Uniji.

”Mislim da će sada u FBiH situacija doći u komplikovane procese. Pitanje je kako će se kantoni usaglašavati: da li je to niži nivo ili su partneri entitetima. Proces pristupanja EU je zamršen. S druge strane, mi ne znamo da li zaista žele u Evropsku uniju. Ako ih pitate da li žele, većina će reći da žele, a ni ne znaju o čemu se tu radi”, dodao je i zaključio:

”Moramo shvatiti da je sama EU velika birokratska mašina koja sebi rijetko dozvoljava neuspjehe. Iskreno se bojim da je ovo jedan od mehanizama da duže ostanu u BiH. Jedini uspjeh može da se dogodi ako se tri kolektiviteta dogovore putem svojih institucija, ali kako stvari danas stoje, mislim da će BiH kroz ovakve politike ”izbjeći” budućnost koja nije progresivna. Dobro bi nam bilo vidjeti da li ovdje ima unutrašnje volje da se ide prema Evropi”,rekao je gost N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.