Gdje nestaju psi iz Ilijaša?!

Vijesti 03. aug 201611:01 > 12:41
Adis Borčak

Vlada Kantona Sarajevo je 30. jula ove godine donijela odluku o sklanjanju uličnih pasa koji su agresivni i predstavljaju opasnost po građane, no, prema informacijama N1, hvataju i mirne, pitome pse.

Nisam aktivistkinja, ali jesam građanka ove države i ne mogu mirno da gledam krvoproliće pasa po ulicama radi izbora što dolaze – pasa koji su mirni i s kojima se naša djeca igraju već godinama. Zakon se godinama nije sprovodio, vlasnici koji puste pse se nisu kažnjavali i imamo današnji trenutni problem”, navela je Hana Silajdžić za N1.

Interesuje me kao građanku zašto Vlada koja je dobila novac za azile i humano postupanje to ne sprovodi u djelo?“, dodala je.

Zaustavite ovo krvoproliće na ulicama. Užasne su to scene za gledati kako psi pjene i kako ih dave sajlama pred očima naše djece“, napisala nam je Silajdžić.

Inače, premijer KS Elmedin Konaković tvrdi da se uklanjaju samo agresivni i bolesni psi, no fotografije čitatelja Adisa Borčaka iz Ilijaša pokazuju da hvataju psa koji spava.

Borčak je građanin Ilijaša i ljubitelj pasa koji je za N1 rekao kako odvode “sve što odvesti mogu” i da to nisu u pitanju agresivni psi.

Adis Borčak
Adis Borčak
Adis Borčak
Adis Borčak
Adis Borčak
Adis Borčak
Adis Borčak
Adis Borčak

“Kazali su da će odvoditi agresivne, ali oni odvode sve što mogu odvesti – mirnije pse kojima mogu da priđu, onima kojima djeca mogu da priđu. Neki dan sam bio svjedok kada su odveli šest ili sedam pasa i mislim da nema mirnijih na svijetu od njih i reagovao sam tako da sam otvorio vrata kombija i pustio ih“, rekao je Borčak.

Svaki dan ih hvataju i odveli su jednog kojem su slomili šapu dok su ga hvatali. Djeca su plakala, žene. Nazvao sam 30 brojeva i niko mi nije dao informaciju o tome gdje se nalaze“, istakao je te rekao kako mu ni u azile koje je posjećivao posljednjih dana nisu dozvolili da uđe.

Želio je da provjeri u kakvom su stanju psi, no s obzirom na to da mu nisu pokazali pse, Borčak je kaže, uvjeren da ih ubijaju.

Adis Borčak

Ja sam ubijeđen da ih ubijaju, čim ne mogu doći do njih. Želio sam vratiti pse i garantovao da ću ih ja vezati i skloniti sa ulice“, komentarisao je.

Borčak je inače pomagao i u kastriranju pasa, te nam je rekao da su tada obećali da će ih poslije operacije vratiti, ali da se nijedan nije vratio u Ilijaš.

“Svaki dan sam izdvajao 10 maraka za hranu psima i nisam ni od koga tražio pomoć”, naglasio je Borčak.

Kontaktirali smo i KJKP Rad kako bismo saznali gdje nestaju psi, odnosno gdje ih smještaju i šta se u konačnici s njima događa, no odgovor nismo dobili.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.