Dragan Mektić optužio Gorana Salihovića za nesposobnost

Vijesti 04. aug 201611:34 > 11:37
N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić oštro je u četvrtak napao glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića ocijenivši ga nesposobnim za obnašanje te dužnosti i označivši ga krivim za propast brojnih pokušaja borbe protiv krupnih slučajeva korupcije.

U istupu bez presedana čak i za bosanskohercegovačke uvjete ministar sigurnosti BiH ustvrdio je, u izjavi za sarajevsko “Oslobođenje”, kako glavni državni tužitelj zapravo “trguje” s političarima umiješanim u kurupciju dodajući kako će dokaze ta to uskoro javno objaviti.

On (Salihović) glavni je mešetar u državi“, izjavio je Mektić iznoseći tvrdnju kako kako je glavni tužitelj uz posredovanje jednog novinara Stranci nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, dostavljao dokumente vezane za istragu o sumnjivoj kupnji Dodikove vile u Beogradu.

Kaznenu prijavu protiv Dodika i “Pavlović banke” podnijela je Srpska demokratska stranka (SDS), koja je u Republici Srpskoj oporba, no dio je vlasti na državnoj razini, a Mektić je njen istaknuti dužnosnik.

Kaznena prijava temelji se na sumnji da je Dodik kuću vrijednu 750.000 eura kupio gotovim novcem nejasnoga podrijetla, a da je cijelu financijsku konstrukciju prikrio fiktivnim bankovnim kreditom koji mu je odobren retroaktivno.

Istraga o ovom slučaju, koju je preuzelo Tužiteljstvo BiH, razvlači se mjesecima, a Dodik još uvijek nije niti saslušan, iako je pritvaran i ispitan Slobodan Pavlović, vlasnik banke koja je odobrila sumnjivi kredit.

Mektiću je sporno i to što Tužiteljstvo BiH do danas nije okončalo istragu o propasti “Bobar banke”, koja je djelovala pod političkim utjecajem Dodikove vlasti. Brojne entitetske javne tvrtke po političkim su nalozima morale otvarati depozitne račune upravo u toj banci, koja je u konačnici propala jer su iz nje kroz nenaplative kredite izvlačeni veliki novčani iznosi. Kada je banka postala nelikvidna i stoga proglašen njen bankrot, propali su i novci deponenata, a procjenjuje se kako je financijska šteta koja im je na taj način nanesena premašila iznos od 150 milijuna eura.

Mektić, koji je i ranije opreznije upozoravao kako su spore i neučinkovite istrage Tužiteljstva BiH o slučajevima korupcije, povezanim s utjecajnim političarima u BiH, te kako izravnu odgovornost za to snosi upravo Salihović, sada tvrdi kako se glavni državni tužitelj zbog toga okomio i na njega te sada istražuje njegovu školsku spremu odnosno diplomu koju je stekao na studiju u Zagrebu.

Tvrdnje o tome da Mektić ima lažnu diplomu potaknuli su upravo mediji bliski Dodiku, uključujući tu javni RTV servis RS, nastojeći diskreditirati ministra koji bez dlake na jeziku kritizira Dodika i njegovu politiku. Mektić je nakon toga pojasnio kako je diplomu tadašnjeg VII stupnja stručne spreme odnosno zvanje diplomiranog kriminalista stekao 1989. na studiju kojega su zajednički organizirali Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Viša škola za unutarnje poslove.

Tužitelj Salihović u kratkoj telefonskoj izjavi koju je objavio RTRS kazao je tek kako “ne zna ništa” i “nije upućen” u eventualnu istragu o Mektićevoj diplomi, a o optužbama ministra sigurnosti na njegov račun nije kazao niti riječi.

Mediji nagađaju kako je sukob Mektić-Salihović ujedno rezultat nastojanja ministra sigurnosti da spriječi nakanu aktualnog glavnog državnog tužitelja da iduće godine postane predsjednikom Suda BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.