Ne smiruje se medijski rat Mektića i Salihovića

Vijesti 07. aug 201617:46 > 18:28
N1

Osim političke krize koja je eskalirala u protekloj sedmici, a trebala bi biti riješena zakazivanjem sjednice Savjeta ministara Bosne i Hercegovine da bi se pitanje usaglašavanja mehanizma koordinacije vratilo u institucije, eskalirao je i svojevrsni medijski rat ministra bezbjednosti BiH i glavnog tužioca državnog Tužilaštva. Šta ih je posvađalo?

Mektić protiv Salihovića – Salihović protiv Mektića, eskalirao je sukob između ovih nosioca važnih fukcija u državi.

Tako ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine javno proziva glavnog državnog tužioca za tri godine nerada u više predmeta – posebno “Pandora”, “Pavlović” i “Bobar banka”, potvrđujući da je upoznat sa snimcima telefonskih razgovora – novinara i urednika Mate Đakovića i Milorada Dodika, te izjava Gorana Salihovića koji navodno svjedoče, između ostalog, o zatvaranju istraga protiv predsjednika Republike Srpske.

To je šokantno što je objavljeno. Mi ćemo tražiti da se ispita taj slučaj da li je to tačno… Ako je tačno onda bi se razotkrile mnoge stvari oko fukcionisanja lanca korupcije i kriminala u Bosni i Hercegovini i u Republici Srpskoj. Mi ćemo insistirati da nadležni organi utvrde tačnost tih navoda, odnosno tih navodnih transkripta i da oni koji su učestvovali u tome, ako se pokaže da je to tačno budu smijenjeni i ponesu odgovornost“, rekao je Mladen Bosić, predsjednik SDS-a.

Glavni tužitelj u svojim medijskim istupima već je izjavio da postoji istraga u sklopu predmeta Pavlović banka koja obuhvata i Milorada Dodika. Sve ostalo kao navodni transkripti, razgovori i slično su neistine, špekulacije i laži trećih osoba. Zbog iznošenja notornih laži i neistina, uznemirivanja i obmanjivanja javnosti u online magazinu Žurnal biće pokrenut postupak za zaštitu od klevete“, izjavio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Mektić tvrdi – hapšenja i progona se ne boji. A osim što je u telefonskoj izjavi za N1 javno pozvao Visoki sudski i tužilački savjet da slučaj ispita i sačuva dignitet pozicije glavnog državnog tužioca, nije poznato da li je Salihovića i prijavio.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, je kazao: “Jesam upoznat da postoje zadokumentovane takve njegove izjave koje je on izjavljivao u krugu i sa svojim saradnicima da treba uhapsiti i Dragana Mektića. Upoznat sam da je to u krugu svojih saradnika izjavljivao i za Meddžidu Kreso i za Pericu Stanića – u smislu mi smo država, mi to možemo.”

U posljednje vrijeme u koruptivnim nekim predmetima Pavlović banke, Bobar banke lično je on iznosio informacije da li direktno ili putem određenih odsoba ustupao ih drugoj strani koja je na neki način obuhvaćena bila istragom“, tvrdi Mektić.

Kontaktirali smo predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta koji je kazao da je na odmoru. Pitanja smo uputili i Kancelariji disciplinskog tužioca. Među prvima, komentar smo tražili i od Gorana Salihovića. Kratko je kazao da telefonom ne možemo ništa pričati. Na sve je ranije reagovao portparol Tužilaštva BiH.

Najoštrije osuđujemo pokušaje ometanja istrage u pojedinim predmetima i političke zloupotrebe fukcija od strane pojedinaca, a u svrhu preizborne kampanje. Povodom iznošenja laži i neistina koje su se pojavile u pojedinim medijima od strane ministra sigurnosti BiH kojima se pokušava urušiti istraga, kao i navoda na portlu “Žurnal” u Tužilaštvu BiH otvoren je predmet povodom ometanja istrage u predmetima “Bobar banka” i “Pavlolvić banka””, rekao je portparol Tužilaštva BiH.

U priči Salihović-Mektić o čijim su detaljima vjerovatno upoznati i čelnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini- nekoliko je otvorenih pitanja za nadležne. Ako je – ko je i po čijem nalogu snimao Dodika i Đakovića?

Zašto slučaj nije rezultovao istragom umjesto opužbama i izjavama u medijima? Da li je sve dio predizborne ili kampanje za novu ili novog predsjednika Suda BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.