Blažević: Ne ide mi na čast, ali u duši uvijek ostajem HDZ

Vijesti 10. aug 201609:31 > 10:22
N1

Gost Novog dana bio je bivši selektor hrvatske i bh. nogometne reprezentacije, legendarni trener, a sada neumoran u još jednoj utrci. I to političkoj - Miroslav Ćiro Blažević.

Kako to da ste ponovno u politici, a ranije ste rekli da ste samo u sportu u potpunosti stručni?

Probao sam u životu štošta, ali ima jedan čovjek kojem ja jako vjerujem i kojeg poštujem i cijenim, a to je Milan Bandić. On pretendira na to da ja u dijaspori imam stanovite simpatije, pa bih mu mogao pomoći. Ja sam uvjeren da bi on mogao popraviti stvari u Hrvatskoj, pa sam se odazvao s puno entuzijazma i očekujem da ću mu ipak donijeti neke glasove, jer si utvaram da imam stanovit broj simpatizera.

Kako to da ste nakon dugogodišnje vjernosti HDZ-u, dakle još od 90-tih godina, odlučili napustiti tu stranku?

HDZ nije pokazao nikad neki interes ovakav kakav je pokazao gospodin Bandić i, da budem savršeno iskren, malo sam povrijeđen. To mi ne ide na čast, ali ja ostajem uvijek u duši HDZ, ali ću učiniti sve da prikupim koliko je to više moguće i iskoristiti simpatije dijaspore kako bih Bandiću omogućio realizaciju njegove političke ambicije. On je za mene možda i jedini političar koji se dokazao. Istina na lokalnom, zagrebačkom planu, ali i u nacionalnoj bi dimenziji mogao napraviti istu stvar.

Andrej Plenković vam je jučer poručio da su vam vrata HDZ-a uvijek otvorena, i da su mu vaše izjave simpatične…

Plenković će pobijediti, po mojoj procjeni. On na juriš osvaja glasače, sa svakim svojim istupom. Izuzetno je elokventan, inteligentan da apsolutno osvaja i on je pravi razlog da sam ja veliki optimist što se HDZ-ove pobjede tiče. Mislim da je već napravio dosta toga i da su glasači prepoznali nešto novo u politici, nešto umjereno, nešto inteligentno, bez ikakve agresije, nego dapače, s jednim znanjem i tako se ponaša svaki čovjek koji ima taj kapacitet koji se zove znanje. On je naoružan da ne mora ni povisiti ton, da se ne mora svađati.

Kako vam se čine promjene za koje se zna da su učinjene na HDZ-ovim listama? Primjerice, na listi neće biti Božidar Kalmeta. Kako to komentarišete?

Kalmeta je moj prijatelj, ali nema dvojbe da je to sugerirao Plenković, jer sam ja donekle ušao u njegovu doktrinu i razmišljanja pa to pretpostavljam. Nisam siguran, naravno. Meni je žao da su Kalmetu novine tako diskreditovale, bez razloga, jer sam uvjeren u njegovu nevinost. Ali to je dovoljno da jedan Plenković želi potpuno čistu situaciju s novim ljudima i u tom smislu da ima apsolutno pravo.

Koga bi još mogao očistiti?

Ne bih htio biti prorok, ali za očekivati je još neki manje popularni, oni koji neće donijeti potvrdu onog što je kazao.

Godinama se već pokušava smanjiti politizacija sporta i dati sportu potpunu autonomiju. Koje biste vi promjene u sportu učinili?

To je jedan razlog mog revolta, jer su i previše brzo ovi u HDZ-u mene napravili starcem. Ja jesam star čovjek, ali nisam dementan i znam da sam u sportu mogao još napraviti, ali oni nisu imali refleks da me bilo gdje uključe. Bandiću sam sve više zahvalan što me uključio i nadam se da ću uspjeti dokazati da su imali pravo. Sport znam, nogomet u kojem sam 50 godina. Da su me malo uključili, sad bi bili prvaci Europe. Ali oni su me stavili sa strane.

Zdravko Mamić se povukao s mjesta dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, nakon što se povukao i s pozicije u Dinamu. Što to znači za hrvatski nogomet? I uopće zašto se povukao?

To je iluzija da se povukao. On je napravio predstavu, on je najveći maher na svijetu i ja mu se divim, jer to što je on napravio, nije bilo u historiji hrvatskog nogometa. Da vlada institucijom kao što je hrvatski nogomet i da o svemu odlučuje. Nema dvojbe da je on uvijek nazočan.

Vjerujete u pobjedu Plenkovića, energiju Milana Bandića, zainteresirani ste za sport. Vidite li se u koalicijskim odnosima s HDZ-om?

Otišli ste dosta daleko, ali ste pogodili. Vidjeli ste moje simpatije za Plenkovića, koje su izrazite, obzirom da je uistinu čovjek vrijedan svakog respekta, ali on nema iskustvo. Nema ni Milanović to iskustvo. Bandić ima. On je potvrdio svoje kapacitete, što je napravio u Zagrebu, ima sociološku osjetljivost. Kod Bandića se ne bi kopalo po kontejnerima, uskratio bi projekte, ali bi dao ljudima. Ne bi dozvolio da ljudi budu na rubu egzistencije. Volio bih da Bandić, onako energičan, galvanizira sve oko sebe i da Hrvatska konačno krene dobrim putem. Smatram da je na izborima najveća zvijezda Plenković, uz mog Bandića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.