Ustavni sud RS odlučio: Referendum se može održati

Vijesti 11. aug 201613:15 > 13:18
N1

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odbacilo je zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Odlukom o raspisivanju referenduma koju je skupština tog bh. entiteta izglasala 15. jula 2016. godine

Na prošloj sjednici Vijeće je utvrdilo da su ispunjene pretpostavke za meritorno odlučivanje, nakon čega je Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine predložio Ustavnom sudu RS da odbije kao neosnovane zahtjeve Kluba Bošnjaka.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu RS, a za dan održavanja referenduma utvrđuje se 25. septembar 2016. godine.U Odluci se navodi da se republički referendum raspisuje na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, u ime koalicije Domovina ranije je istakao da je odluku Ustavnog suda BiH trebalo provesti, a ne ići na referendum s obzirom na to da referendumi nisu ništa dobro donijeli.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u novembru prošle godine ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe.

Prema prijedlogu odluke o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske, 9. januaru, koju će prema ranijim izjavama prihvatiti predstavnici svih stranaka sa sjedištem u RS-u, referendumsko pitanje o kom će se 25. septembra izjasniti građani RS glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.