Ahmetović: Referendum o izdvajanju Srebrenice iz RS-a

Vijesti 12. aug 201611:11 > 11:13
N1

Sadik Ahmetović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, prokomentarisao je za N1 jučerašnju odluku Ustavnog suda Republike Srpske o legalnosti referenduma u tom bh. entitetu.

“Povodom odluke Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma i odluke Ustavnog suda RS da ne zaštiti vitalni interes Bošnjaka u RS, otvorit ćemo raspravu o donošenju odluke na Skupštini Opštine Srebrenica da raspišemo referendum na području opštine Srebrenica o izdvajanju iz RS”, kazao je Ahmetović za N1.

Dodaje da su svjesni da referendumi u ovakoj situaciji nisu rješenje.

“Grad u kome je počinjen genocid za koje postoje presude međunarodnog suda pravde i više presuda Haškog tribunala nema alternativu, imajući u vidu da OHR neće da zaustavi direktno kršenje Dejtonskog sporazuma od strane NSRS i svih političkih aktera u RS”, poručuje Ahmetović.

Kako je kazao, inicijativa za raspravu o donošenju odluke za referendum u Srebrenici “je rezultat odnosa vlasti iz Banjaluke naspram države, Bošnjaka u RS, te pasivnosti OHR u pogledu antidejtonskog djelovanja vlade RS i Milorada Dodika”.

“Naša odluka o raspisivanju referenduma na području Srebrenice dolazi nakon kršenja odluka Ustavnog suda BiH, stavljanje Ustavnog suda RS u službu jedne nacije i jedne stranke, odnos naspram Bošnjaka po svim životnim pitanjima, od progona, ne dozvoljavanja izučavanja maternjeg jezika do direktnih prijetnji predsjednika RS da Bošnjaci moraju izaći na referendum ukoliko žele da žive u RS”, navodi Ahmetović.

Podsjetimo, Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske jučer je odbacilo zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Odlukom o raspisivanju referenduma koju je skupština tog bh. entiteta izglasala 15. jula 2016. godine

Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu RS, a za dan održavanja referenduma utvrđuje se 25. septembar 2016. godine.U Odluci se navodi da se republički referendum raspisuje na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u novembru prošle godine ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe.

Prema prijedlogu odluke o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske, 9. januaru, koju će prema ranijim izjavama prihvatiti predstavnici svih stranaka sa sjedištem u RS-u, referendumsko pitanje o kom će se 25. septembra izjasniti građani RS glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.