Đaković: Neka puste moj razgovor sa visokim dužnosnikom SDA

Vijesti 12. aug 201616:33 > 17:00
Screenshoot

"Bilo bi interesantno da ovi što me prisluškuju puste transkript razgovora sa visokim dužnosnikom SDA. Možda bi se iz toga vidjelo zašto je baš sada objavljen ovaj transkript", rekao je za N1 novinar Mato Đaković.

Podsjećamo, nakon što je portal Žurnal objavio transkript razgovora između Mate Đakovića i predsjednika RS-a, koji navodno otkriva pozadinu medijskog rata glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, Đaković je za N1 objasnio cijelu situaciju.

Sa Goranom Salihovićem nikada nisam razgovarao niti o jednom predmetu. Transkript je snimljen onaj dan kada je Salihović kod mene bio gost. Dodiku sam prenio što je rekao glavni tužilac u emisiji . Rekao sam i da je djelomično tačan transkript jer Dodika nikada nisam zvao šefe“, rekao je Đaković.

Đaković je istakao i nekolegijalnost novinara.

Kada se pusti transkript predsjednika FBiH i jednog novinara svi novinari kažu kako je to protuzakonito, a sada niko od kolega nije napisao da je ovaj transkript protuzakonit“, kazao je on.

On je objasnio da je sve rečeno u emisiji Telering u vezi izjava Salihovića o istragama u Pavlović banci.

Ja sam tu informaciju prenio Dodiku prije nego je objavljeno na televiziji. Iznio sam svoj stav i mišljenje, možda sam nešto dodao, ali to je tako. Ne sporim taj transkript. Zvao sam Dodika i rekao mu šta je otprilike rečeno i to je moj stav“, rekao je Dodik.

Đaković je odbacio navode da je dobio protuuslugu od predsjednika RS-a.

Vidio sam da kolege objavljuju i nešto slično za Fahrudina Radončića. Kolega koji je objavio da je Radončić nešto platio, bilo bi interesantno da kaže koliko je on platio, jer je bio pet puta gost kod mene u ovih 20 godina

Ponovio je da bi bilo interesantno kada bi se objavio njegov razgovor sa visokim dužnosnikom Stranke demokratske akcije obavljen u posljednjih 20-tak dana.

Đaković je rekao i da njegov prelazak s OBN-a na RTRS nema nikakvu političku pozadinu.

Dodik nije znao da ću ja preći na RTRS, ali to mi niko neće vjerovati. Mladen Ivanić je prvi funkcioner koji je znao da ću preći na RTRS. To se može i provjeriti“, izjavio je Đaković i dodao kako od države očekuje da radi svoj posao.

Za kraj razgovora je otkrio razloge odlaska s OBN televizije.

Problem je izgleda što sam ja iz Sarajeva otišao u Banjaluku. Ja mislim da je Banjaluka moja država. Nije problem kada neko iz Banjaluke ode u Sarajevo. Ako sam ja toliko loš novinar, ne znam u čemu je problem onda. Interesantno, odjednom svi gledaju Telering. S OBN-a sam otišao jer mi je termin bio između 13-14 sati. Tražio sam da mi emisija bude u prime timeu, tražio sam da bude barem repriza. Nisu mi dali. U martu sam imao pet gostiju; Gorana Salihovića, Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića, Aleksandra Vučića i Ivicu Dačića. Niti jedna emisija nije išla u isto vrijeme. Zar nije profesionalno zamoliti da mu to daju? Oni nisu mogli i ja sam morao otići. OBN-u želim sve najbolje, to je moja kuća, stvarao sam je. Nema nikakve pozadine. Nemam šta da krijem. Prijatelj sam i sa Goranom Salihovićem i sa Miloradom Dodikom.”

Goran Salihović nije jedini glavni tužitelj koji se suočava sa medjskom aferom. Tako je od osnivanja Tužiteljstva BiH, 2003. godine, Salihovićevi prethodnici su misterozno napuštali poziciju ili su bili razriješeni nakon objavljivanja kompromitirajućih videosnimaka u medijima. Podsjećamo, na meti Tužiteljstva BiH često su bili najviši zvaničnici, ali su optužnice redovno pobijane ili je nastala zastara.

Prvi glavni tužiitelj, Marinko Jurčević “zbog bolesti” je napustio funciju 2008., nezvanično pod pritiskom dijela međunarodne zajednice i bošnjačke politike.

Njegov nasljednik, Milorad Barašin također je naprasno napustio funkciju 2011. odnosno “sporazumno” razriješen dužnosti nakon pojavljivanja ‘kompromitirajućeg’ videomaterijala i susreta s trgovcima naoružanjem. Aktuelni glavni tužitelj suočava se sa brojnim optužbama, i istragom disciplinskog tužitelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.