Trend poskupljenja se nastavlja: Poplave će na svojoj koži osjetiti svi građani BiH

Vijesti 17. sep 201417:52 > 20:26
N1

Majske, augustovske kao i posljednje poplave u BiH, na svojoj koži osjetit će ne samo oni koji su direktno bili pogođeni ovom prirodnom katastrofom, nego svi građani naše zemlje. Brojni uništeni usjevi i uginula stoka za rezultat će imati nagli skok cijena životnih namirnica, naročito žitarica, mesa, mlijeka, povrća i voća.

Potrošačka korpa u BiH tako bi ove jeseni mogla postati – kesa.

Sa prosječnom platom od  829 i penzijom od 320 konvertibilnih maraka građani BiH osjete svako poskupljenje.

Penzioner Midhat Ajanović kaže da danas za isti novac, dnevno može uzeti upola manje namirnica nego prije pola godine.

“Za jednu dvočlanu porodicu penzionera dnevno da uzme jedan hljeb, jednu pavlaku, jedan paket jaja, to bi bilo negdje 7-8 kovertibilnih maraka, ako eventualno uzme jednu kilu voća, jednu kilu povrća, to bi bilo to. Međutim, od toga se zaista ne može živjeti, iz razloga toga što ne može više da odvoji ni za odjeću ni za obuću”, kazao je za N1 Midhat Ajanović.

Očekuje se da će ove jeseni biti još i teže. Kažu tako i iz Udruženja potrošača, jer su najave o novim poskupljenjima krenule još krajem ljeta.

“Danas imamo stalni rast cijena, stalni rast potrošačke korpe, stalno povećanje nezaposlenosti, stalno povećanje u negativnom smislu još mnogo tih stvari. Priča o poplavi i poskupljenju cijena kao posljedici tih poplava, nema smisla”, kaže Hakija Porobić.

Od vlasti se očekuje reakcija,  a dok do nje ne dođe, građani su kažu prinuđeni kupovati jeftinije i nekvalitetne proizvode kako bi preživjeli.

“Da vam kažem, kupim ono što mi je najneophodnije. Nikad nije jučerašnja cijena. Svaki dan možete kupiti sve manje za isto novca, i šta mi možemo uraditi tu, to je pravo pitanje. Tu nema komentara, kako će narod preživjeti to narod zna”, izjava je jednog penzionera.

“Čarobni štapić imaju naši penzioneri, ali kako oni i na koji način preživljavaju, ja im se zaista divim”, rekao je Midhat Ajanović.

Procjene Udruženja potrošača su da je od 2010. godine potrošačka korpa poskupila za 50 posto, a tiha poskupljenja životnih namirnica od majskih poplava za dodatnih 15 posto. Trend se po svemu sudeći – nastavlja.