Građanski savez: SDA nesposobna da zaustavi Dodika

Vijesti 14. aug 201613:44 > 13:48
N1

Građanski savez (GS) osuđuje inertnost i nezainteresovanost stranaka sa sjedištem u Sarajevu u vezi održavanja nelegalnog referenduma u entitetu RS zakazanog za 25. septembar.

U saopćenju objavljeno danas, navodi se da SDA i njoj priključene stranke ”ne pokazuju zasad nikakvo suštinsko zanimanje za ozbiljno protivljenje otcjepljenju koje očito sprema režim Milorada Dodika”. Saopćenje prenosimo u cjelosti.

”Podsjećamo javnost da je odluka o referendumu objavljena u Službenom glasniku, imenovana Komisija za provođenje referenduma i određen budžet u visini od oko tri miliona maraka za provođenje referenduma. To su koraci koji su nepovratni i neopozivi. Kao što će biti neopozivi i politički rezultati referenduma.

SDA i druge stranke na vlasti se za to vrijeme većinom bave godišnjim odmorima i imenovanjima u nadzorne i upravne odbore državnih preduzeća. Izuzme li se amatersko i opasno poigravanje sa sudbinom povratnika u Srebrenicu, Bakir Izetbegović i ko-predsjednik SDA Denis Zvizdić, nisu poduzeli nijedan korak ka sprječavanju referenduma. Nema najava direktnih kontakata sa ključnim međunarodnim čimbenicima u Vašingtonu, Berlinu, Briselu i Londonu, iako su oni prijeko potrebni. Isto tako, potpuno izostaju koraci koje bi svaka država poduzela u slučaju ovako otvorenog nasrtaja na njen suverenitet.

GS očekuje od onih koji su dobili mandat naroda upravo na platformi snage i jedinstva da pokažu da su dorasli istorijskom trenutku. Naime, već nekoliko godina je jasno da su međunarodne okolnosti značajno drugačije od onih kada je OHR sam imao političku snagu da zaustavi nelegano djelovanje i kršenje pravnih normi. Međutim, očito je da je SDA ustvari toliko nesposobna da formuliše državotvornu politiku da nema niti jedno jedino rješenje osim neuvjerljivog pozivanja međunarodne zajednice, tj. Zapada, da nam zaštiti državu od secesionističkih referenduma.

Smatramo da ni ovaj narod ni ova zemlja nemaju pravo na ponovne greške iz prošlosti i da je potrebno mobilisati sve resurse koje imamo na raspolaganju, da se spriječi održavanje referenduma. Jer ako nas istorija nečemu uči onda je to da će Dodik odustati samo ako uvidi da smo spremni uraditi sve da spriječimo održavanje referenduma”, saopćeno je iz Građanskog saveza.

Kako je ranije javio reporter N1 Boris Brezo, Dodik je u izjavi danas potvrdio svoje stavove poručivši ”da se u Srebrenici nije desio genocid i da je Alija Izetbegović žrtvovao Srebrenicu”. Poručio je i da bilo kakav referendum u Srebrenici ne može biti organizovan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.