Filandra: Očekivao sam reakciju BiH na rezoluciju o Šešelju

Vijesti 27. nov 201422:14 > 22:30
Screenshot N1

Gost Dnevnika u 22 televizije N1 bio je dekan Fakulteta političkih nauka, Šaćir Filandra.

Voditelj i urednik Amir Krivošija pitao je gosta da li je iznenađen zbog toga što bh.lideri nisu reagovali na rezoluciju Evropskog parlamenta o Šešelju?

Iznenadila me indiferentnost bh. lidera prema ovoj situaciji, očekivao sam reakciju. Jednu šutnju Sarajeva koje je objekat Šešeljove ideologije koju sad verbalno ponavlja s aspekta historije i aspekta neizvjesne budućnosti, nisam očekivao. Krajnje je neprimjereno i nepravedno ne reagovati na rezoluciju o Šešelju“, kazao je Filandra.

Sumnjam da će Sud vratiti Šešelja. On je jedan cirkusant u političkom smislu i bio bi i nama zanimljiv da nije pobornik jedne zločinačke ideologije. Zadaje muke i probleme zvaničnoj srbijanskoj politici koja nema s njim ništa.

O Sudu u Haagu i funkcionisanju ove institucije, Filandra je kazao:

Procesi nisu dovršeni i to procesi bitnim ličnostima, znate, mora proći jedna vremenska distanca da bi ga mogli politički procjeniti. S aspekta pravde i povijesti on je dao određene rezultate, u to nema sumnje“.

Filandra je još dodao da smatra da je najavljena posjeta premijera Hrvatske Milanovića “isključivo prijateljskog karaktera i da je to jedan kurtoazan čin i hvala Bogu da neko dolazi u ovu zemlju“.

Upitan da li se novoizabrani lideri mogu natjerati na odgovornost prema društvu, Filandra je odgovorio:

Mogu. Nešto milom, nešto silom. Dužnosnicima je postalo jasno da se ne mogu ponašati onako kako su se ponašali. Postoji ta “batina” koja ih može otjerati sa pozicija. Dakle, postoji taj strah zato mislim da upravo iz tog straha postoji određena vrsta odgovornosti“, zaključio je Filandra.