Tužilaštvo BiH: Ne vodi se istraga protiv Ante Gotovine

Vijesti 16. aug 201616:38 > 16:40
N1

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine saopćili su kako se u okviru njihove nadležnosti ne vodi prijava niti predmet koji se odnosi na ratne zločine u kojima je osumnjičen hrvatski general Ante Gotovina.

“U Tužilaštvu BiH u 2016. godini nije zaprimljena nikakava prijava niti predmet iz Haškog tribunala, koja se odnosi na ratne zločine u kojima je osumnjičen Ante Gotovina. Tužilaštvo BiH nema otvorenu istragu protiv Ante Gotovine, niti je navedeni u statusu osumnjičenog. Postoji predmet koji je u fazi prijave a odnosi se na više osoba i formiran je na temelju izvješća MUP-a RS-a iz 2006. godine”, navodi se iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva ističu da “iznošenje neistina predstavlja samo jedan u nizu intenzivnih političkih pritisaka pod kojima se nalazi Tužilaštvo BiH i glavni tužitelj u posljednja dva mjeseca te potvrđuje smišljenu kampanju sa ciljem destabilizacije institucije Tužilaštva BiH kao i odnosa unutar BiH, odnosa u susjedstvu (Srbija i Hrvatska)”.

Prema saopćenju, Tužilaštvo BiH nastavit će graditi dobrosusjedske odnose sa tužilaštvima Srbije i Hrvatske i, kako se navodi, “neće dozvoliti da bilo ko plasiranjem neistina poremeti te odnose”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.