Vojni ekspert Berko Zečević o zapaljivoj retorici političara

Vijesti 16. aug 201619:00 > 19:01
N1

U političkoj kuhinji ovih dana kuha se svašta i to na zapaljivoj retorici. U retoričkim dobacivanjima u vladajućem vrhu, najviše je odjeknula izjava prvog čovjeka SDA - da je referendum o danu RS uvertira u referendum o samostalnosti ovog entiteta. Ujedno - uvertira i u sukobe.

Da su upozorenja sa političkog vrha samo sonda kojom se ispipava teren među ljudima, smatra vojni ekspert Berko Zečević.

“To ne može dovesti do rata u opštem pojmu onoga što znači rat, ali može da dovede do ozbiljnih sukoba na pojedinim dijelovima teritorije Bosne i Hercegovine. Ove izjave koje su se pojavile posljednjih dana su usmjerene ka tome da jednu i drugu opciju dovedu do toga da je rješenje Gordijevog čvora moguće riješiti samo ratnim opcijama”, kaže Berko Zečević, vojni ekspert.

Ono u čemu su građani, bez izuzetka, složni, je to da je politička retorika daleko opasnija od oružja. Dok Dodik najavljuje referendum o Danu RS, a Izetbegović predviđa kršenje Dejtonskog mitrovnog sporazuma – s njime i mira – stiče se dojam da građani i političari ne žive u istoj zemlji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.