Velike ambicije sa aerodroma – kuda lete avioni iz BiH

Vijesti 16. aug 201620:11 > 20:25
N1

Sa četiri međunarodna aerodroma u BiH stanovnici imaju mogućnost direktno da putuju na 25 destinacija.

Uglavnom se radi o destinacijama u Evropi, koje su isplative avio-kompanijama. Sa međunarodnog aerodroma Sarajevo 12 avio-kompanija povezuje Sarajevo sa 13 gradova. Sa tuzlanskog aerodroma možemo putovati na osam, sa mostarskog na tri destinacije, dok iz Banjaluke postoji jedna redovna linija – za Beograd.

Pored velikog broja putnika, danas na ulazu u Međunarodni aerodrom Sarajevo i svečani baloni – 20 godina od poslijeratnog obnavljanja aerodroma. Iz godine u godinu sve pozitivniji rezultati a obaraju se i novi rekordi. Cilj uprave je promet od 800 hiljada putnika ove godine.

Film Reborn podsjeća na kraj 60-ih godina, kada je Međunarodni aerodrom Sarajevo izgrađen i otvoren. Međutim, akcenat filma je njegovo drugo rođenje i ambiciozan razvoj od 96. godine.

Armin Kajmaković, direktor Aerodroma Sarajevo: “Sa zadovoljstvom konstatujem da dvadeset godina kasnije ovo preduzeće niže nove uspjehe, a našu predanost u radu prepoznali su mnogi, pa je tako ovaj aerodrom postao jedan od najfrekventnijih odredišta mnogobrojnih turista, poslovnih partnera i stotina hiljada turista iz cijelog svijeta”.

Kroz Aerodrom Tuzla je do kraja prošlog mjeseca prošlo 180 hiljada putnika. Direktor do kraja godine očekuje oko 300 hiljada putnika. Na aerodromu su prisutne dvije avio kompanije koje lete na osam destinacija.

Rifet Karasalihović, direktor Aerodroma Tuzla: “U ovom trenutku se s Aerodroma Tuzla se leti na osam destinacija, sve u Evropi. Dakle, tri u Skandinaviji, tri u Njemačkoj, Bazel u Švicarskoj i Ajnhoven u Holandiji”.

I uprava tuzlanskog aerodroma ima velike ambicije – do kraja naredne godine oko 15 destinacija, te više od 400 hiljada putnika. Mostar koji je povezan sa tri destnacije se najviše bavi čarter uslugama, pogotovo kada je u pitanju vjerski turizam.

Marin Raspudić, direktor Aerodroma Mostar kaže: “Mi ako uspijemo u idućoj godini ostvariti redovite linije za Istanbul i Beč napravit ćemo veliki uspjeh. Pokušavamo dovesti i neku niskotarifnu kompaniju, za šta nam je potrebna pomoć regije”.

Sa naših aerodroma poručuju da teško mogu parirati Velikim kompanijama, te aerodromima u regionu koji broje i po 60 svjetskih destinacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.