Potvrđena optužnica: Brutalne psovke zastupnika Smajića

Vijesti 19. aug 201620:21 > 20:25
Youtube

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Rasima Smajića za krivično djelo nasilničko ponašanje.

Smajić je optužen da je dana 28. 06. 2016. godine u sali Skupštine Kantona Sarajevo prvobitno vrijeđao i prijetio zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo Sabini Ćudić. Nakon toga je reagirao zastupnik Predrag Kojović, kojeg je Smajić uhvatio za leđa u predjelu ramena, te ga snažno povukao i bacio unazad na pod. 

Skupštinu Kantona Sarajevo taj dan uživo je prenosila i TVSA što je dodatno uznemirilo kako građane koji su pratili prijenos, tako i zastupnike u Skupštini KS.

Kako navodi potvrđena optužnica, Smajić, po zanimanju diplomirani pravnik, VSS, zastupnik stranke BOSS u Skupštini Kantona Sarajevo, ranije je osuđivan osuđivan i to presudom opštinskog suda Konstanz u Njemačkoj 4. maja 2000. godine za nedozovljen ulazak u zemlju u sticaju sa nedozvoljenim boravkom kaznom 25 dnevnica po 40 DM.

Prema navodim optužnice, Smajić je oko 10:30 sati u sali Skupštine Kantona Sarajevo, gdje se održavala 17. redovna sjednica na kojoj su prisustvovali mediji i veći broj građana, te koju je prenosila Televizija Sarajevo – TV SA, nakon postavljenog pitanja i inicijative zastupnice Sabine Ćudić da se pojasne parking privilegije zastupnika Skupštine Kantona, navodeći Smajića da nepropisno parkira automobil u ul. Nedima Filipovića i tražeći ukidanje takvih privilegija, te nakon što je ista sjela na svoje mjesto Rasim Smajić, koji je sjedio iza nje, joj se obratio gnusnim psovkama.

Optužnicu možete pročitati na ovom linku.

Na ovih gnusnih psovki zastupnika Smajića reagovao zastupnik Peđa Kojović koji je sjedio do zastupnice Sabine Ćudić tražeći poslaničku intervenciju zbog iznesenih prijetnji te intervenišući da se takav verbalni napad zaustavi.

Nakon reakcije Kojovića, Smajić je upotrebom fizičke snage iza leđa uhvatio Kojovića u predjelu ramena, te ga snažno povukao i bacio unazad na pod, nakon čega su ostali zastupnici i članovi Vlade Kantona Sarajevo spriječili istog u daljem napadu, na koji način je izazvao osjećaj lične nesigurnosti i duševnog nemira Sabine Ćudić i Peđe Kojovića kao i ostalih prisutnih u sali, izazivajući uznemirenje prisutnih, te ugrožavajući građanski mir ostalih građana koji su pratili prenos sjednice, zbog čega je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo bila prekinuta

“Dakle, grubim vrijeđanjem, nasiljem prema drugom, te osobito drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrozio građanski mir čime je počinio krivično djelo nasilničko ponašanje iz člana 362. stav 1. KZ F BiH”, navodi se u potvrđenoj optužnici.

Nakon napada, Smajić se izvinio.

“Izvinjavam se građanima za impulsivno reagiranje. Do ovakve situacije dovele su me laži koje su izrečene na moj račun. Nisam u stanju nastaviti zasjedanje na Sjednici zbog stanja u kojem se nalazim”, kazao je Smajić tada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.