Kad je pravo vrijeme da se Vučić miješa u pitanja u BiH?

Vijesti 20. aug 201618:36 > 19:02
N1

Iako je dio javnosti u BiH očekivao da će jučer srbijanski premijer Aleksandar Vučić nagovoriti Milorada Dodika da odustane od referenduma, to se nije dogodilo. Bar ne javno. U Republici Srpskoj likuju, u Federaciji BiH zabrinut Izetbegović i dio opozicije. Ostali uglavnom šute.

Međunarodna zajednica neodlučna. Vučić nije ponudio ruku spasa protiv Dodikovog referenduma. Hrvati ravnodušni. Bošnjaci zabrinuti, a nemoćni. Krenuli pozivati Srbe da bojkotuju vlastiti referendum. Predizborno odmjeravanje snaga u jeku. Novca nema za penzije. Za referendume ne smije da nedostaje. Dobrodošli u BiH. U čije prilike više ni Vučić neće da se miješa.

“Ujedinjeni smo i zajedno smo ako neko misli da time stvara zlu krv, pravi sukobe. Od tog posla nema ništa. To nam ne pada napamet. Srbija i RS su uspjele nešto što u prošlosti nisu, a to je da zajednički djeluju”, kazao je premijer Srbije.

A šta je Vučić htio reći? Miješat će se u bh. odnose onda kada to Srbiji i Republici Srpskoj odgovara? Odnosno, neće se miješati ako to od njega očekuju bošnjački političari. A zašto bi se i miješao ako ga ti isti bošnjački političari konstantno upozoravaju da se ne miješa? Izgleda da je Bakir Izetbegović ostao prepušten sam sebi, pa je na kraju zamolio i Srbe da izađu u susret.

“Svi se moramo dići da zaustavimo tu stvar dok nije dobila zamaha. Prije svega Srbi u Republici Srpskoj. Ne znam da li će doći do ovoga referenduma, ali u svakom slučaju on neće moći imati efekte jer odluka Ustavnog suda BiH je konačna i obavezujuća”, smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ako su konačne i obavezujuće, a jesu, jer u Ustavu BiH tako stoji, zašto onda i bošnjački politički dio bira koje će odluke Ustanog suda BiH ispoštovati, a koje ne. Mostar, kako ga mnogi zovu Grad slučaj, upravo je takav jer SDA i HDZ ne provode odluku Ustavnog suda BiH. Da li onda Izetbegović ima pravo reći Dodiku da vodi dvostruku politiku? Ako ni on nije daleko od toga. Činjenica je da je u priči o referendumu, Izetbegović uspio pomiriti duboko posvađanu poziciju i opiziciju u RS. Pa tako i Mladen Ivanić, na čiji račun su svojevremeno pristizali brojni komentari da je na poziciji člana Predsjedništva BiH zahvaljujući bošnjačkim glasovima, nikada nije bio više uz Dodika kao danas.

“Da li ste za to da 9. januar bude Dan državnosti RS nema veze s odlukom Ustavnog suda BiH i iz okvira je nadleznosti RS. Naravno da će drugi reći to je sad protivustavno, RS nije država, a niko nije ni rekao Dan RS-a nego Dan državnosti ima elemente državnosti”, kazao je Ivanić, a entitetska premijerka Željka Cvijanović je još jednom istakla “da će se referendum održati”.

A gdje su novci za referendum? Građani Republike Srpske ukoliko žele u miru slaviti 9. januar, i opravdati političko jedinstvo koje vlada u entitetu, izdvojit će sitnih milion i po maraka.

“Sjetite se izjave Dodika prije par mjeseci da se u RS-u živi bolje nego u Njemačkoj. Ako je to tako šta je onda milion i po, ali naravno da mi svi znamo da to nije tako. To je ogroman novac i ako će mu njegovi glasači i to oprostiti onda imamo posla s nečim što nauka zove zarobljeni um”, mišljenja je politički analitičar Esad Bajtal.

A šta drugo očekivati od građana ili domaće politike, kada ni međunarodna zajednica koja poziva na domaći dogovor, ne može ni unutar svojih redova da se dogovori. I oni su u blokadi. Jedni za referendum, drugi protiv. Svi zajedno nismo primjer evropskog puta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.