Ferguson pohvalio aktivnosti SIPA-e u borbi protiv kriminala

Vijesti 28. nov 201412:14 > 12:18
Facebook

Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson pohvalio je aktivnosti Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u borbi protiv najsloženijih vidova kriminala te istakao da je ova agencija važna za Veliku Britaniju, jer imaju iste prioritete.

Ferguson i vojni ataše Velike Britanije u BiH pukovnik Paul Marshall posjetili su juče SIPA-u i sa direktorom Goranom Zubcem razgovarali o svim aspektima rada Agencije, nadležnostima, organizacionoj strukturi te ulozi koju ima u sigurnosnom sistemu BiH.

Zubac je predstavio rezultate najvećih istraga i operativnih akcija SIPA-e u borbi protiv najsloženijih vidova kriminala u BiH. On je podsjetio da su realizovane velike operativne akcije protiv najtežih oblika kriminala, koje je ranije najavio.

On je istakao da SIPA radi ozbiljno, da je brza i operativna i uvijek spremna da djeluje. Kao takva postala je važan subjekat međunarodne policijske saradnje i ravnopravno participira u zajedničkim istražnim timovima sa drugim evropskim policijskim agencijama, saopćeno je iz SIPA-e.

Zubac je rekao da su prioriteti rada Agencije borba protiv organizovanog kriminala, terorizma, teškog finansijskog kriminala i korupcije, kao i ratnih zločina te da će SIPA u budućnosti biti još moćnija. On je naglasio da je zakon isti za sve i da SIPA bez dileme tretira sve koji ga krše.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik direktora Đuro Knežević, pomoćnik direktora Anđelko Hrgić i vršilac dužnosti komandanta Jedinice za specijalnu podršku Sipe Jovica Mirosavljević.

Učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo zbog dosadašnje uspješne saradnje, koja će biti nastavljena.

U pratnji Zubca i njegovih najbližih saradnika, delegacija Velike Britanije posjetila je službene prostorije sjedišta Agencije i osnovne organizacione jedinice.