Komšije osvajaju medalje, BiH učestvuje

Vijesti 22. aug 201618:22 > 18:35
Tanjug/AP

Naši susjedi iz Rija su se vrtili s medaljama - Hrvatska sa 10 medalja, a s Srbija sa 8. Naši predstavnici vratili su se praznih ruku. Za naše sportiste i ove godine važila je poznata izreka: nije važno pobijediti, važno je učestvovati.

Predstavnici BiH se ove godine mogu pohvaliti samo učešćem u Olimpijskim igrama i ničim više.

Poznavaci prilika smataraju da razlog lošim rezultatima ne može samo biti, već ustaljeni moto, država ne ulaže dovoljno u naš sport.

Ovdje je osnovni problem u radu, odnosno neradu I funkcionera, I na kraju zašto ne reći I komisije za vrhunski sport Olimpijskog komiteta, gdje mislim da su se proteklih godina desili brojni promašaji, od selektiranja sportista za stipendije, gdje dobijaju po ovom ili onom uslovu, gdje sjede treneri koji se bore za stipendije svojih sportista, koji odlaze na velika takmičenja ali ispadnu u prvom, eventualno drugom kolu“, kazao je sportski urednik agencije Anadolija Bakir Tiro za N1.

Ipak, sportski stručnjaci smataraju da lošiji rezultati BH sportista u posljednje vrijeme nisu pravilo I da će u budućnosti biti više dobrih rezultata i više medalja.

BiH je uvijek imala dobre sportaše i pravila je dobre rezultate, shodno materijalno – finasijskim sredstvima i mogućnostima kako za pripreme, tako i za finansiranje određenih projekata“, smatra Samir Avdić, bivši reprezentativac BiH u košarci.

 A dok se to ne desi, BiH I nakon svog šestog nastupa ostaje bez olimpijske medalje.

Najbliži medalji bio je Nedžad Fazlija 2000. godine na Olimpijskim igrama u Sidneju, kada je osvojio šesto mjesto u streljaštvu.

Koliko je napretka u sportu moguće ostavriti u 20 godina, pokazaće bh olimpijci na igrama u Tokiju 2020. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.