Islamska zajednica u BiH – Bosna Sema: Šta je prava istina?

Vijesti 24. aug 201617:23 > 19:17
N1

Bosna Sema obrazovne institucije uvakufit će imovinu u vrijednosti 120 miliona KM u Islamskoj zajednici BiH, objavljeno je jučer.

Obje strane oglasile su se danas povodom uvakufljenja imovine Bosna Sema obrazovnih institucija u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine.

Za Islamsku zajednicu Bosne i Hercegovine preuzimanje Bosna Sema obrazovnih institucija za sada je samo, kako saopštavaju, “navodno.” U saopštenju ureda za osnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine stoji:

“Objavještavamo javnost da je bilo nekih neformalnih kontakata, ali da organi Islamske zajednice nisu donosili nikakve zvanične odluke niti stavove u vezi sa tim pitanjem”.

Iz Bosna Sema obrazovnih institucija ipak saopštavaju da je uvakufljenje imovine u vrijednosti 120 miliona KM u procesu. Poručuju da će odluka stupiti na snagu nakon saglasnosti obje strane i nakon potpisivanja ugovora. Islamskoj zajednici poslali su pismo namjere.

Orhan Hadžagić, PR Bosna Sema obrazovnih institucija je kazao: “Vi znate i mi to stalno u javnost ističemo – da je ovo domaća, bosanskohercegovačka obrazovna ustanova. Međutim, imamo neke vrste nerazumijevanja i mislimo da bi ovaj akt ako ga Islamska zajednica prihvati, značio izraz naše dobre i iskrene namjere, da ovo bude poklonjeno, uvafufljeno bosanskohercegovačkoj javnosti, osnodno Islamskoj zajednici”.

Hoće li školarine ostati iste? Hoće li se nešto promijeniti u načinu funkcionisanja obrazovne institucije?
“Sve će to donijeti odluku budući vakif i mi nemamo ovlaštenja da to komentarišemo”.

No, u saopštenju stoji da odluka neće imati utjecaj na rad uposlenika i studenata, a nastavni plan i program ostaju isti, kao i to da univerzitet zadržava međunarodni karakter.

Slučajno ili ne, sve ovo dešava se nakon što su se Bosna Sema obrazovne institucije našle u fokusu javnosti zbog dovođenja u vezu sa pokretom Hizmet i Fetullahom Gulenom nakon državnog udara u Turskoj.

Bosna Sema obrazovne institucije do sada su bile u privatnom vlasništvu, sa sjedištem u Sarajevu. Do sada su osnovali 15 obrazovnih institucija – u Sarajevu, Bihaću, Tuzli, Zenici i Mostaru. Među njima su predškolske ustanove, osnovne i srednje škole te Univerzitet Burch.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.