Vlada FBiH donijela uredbu o oblačenju inspektora

Vijesti 25. aug 201613:09 > 26. aug 2016 08:41
Facebook

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je Uredbu o službenom odijelu federalnih inspektora u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Ovom uredbom propisuje se nošenje službenih odijela od strane federalnih inspektora u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, osnovne karakteristike i način korištenja, rokovi trajanja pojedinih dijelova odijela, prava i obaveze federalnih inspektora u vezi službenih odijela, te vođenje evidencije о službenim odijelima.

Službeno odijelo obavezni su nositi federalni inspektori sa mjestom rada na graničnim prijelazima i mjestima carinjenja koji obavljaju poslove kontrole zdravstvenog stanja osoba i ispravnosti roba i predmeta u prekograničnom prometu.

Tako će inspektori imati zimsko i ljetno odijelo. Zimsko odijelo u pravilu se nosi od 15. oktobra do 14. aprila naredne godine, a ljetno odijelo u pravilu od 15. aprila do 14. oktobra iste godine. U slučaju značajnijeg odstupanja od uobičajenih vremenskih prilika u periodima određenim stavom (1) ovog člana, federalni inspektor može nositi službeno odijelo prikladno trenutnim vremenskim prilikama i mimo navedenih vremenskih perioda.

Boja, sastav materijala…

Dijelovi zimskog službenog odijela za muškarce su: vjetrovka sa kapuljačom i uloškom na skidanje, beretka, sako, hlače, džemper, košulja dugih rukava, kravata, kišni mantil sa kapuljačom, kaiš i duboke cipele.

Dijelovi zimskog službenog odijela za žene su: vjetrovka sa kapuljačom i uloškom na skidanje, beretka, sako, hlače, suknja, džemper, košulja dugog rukava, kravata, kišni mantil sa kapuljačom, kaiš i duboke cipele.

Dijelovi ljetnog službenog odijela za muškarce su: kapa sa šiltom, bluzon, hlače, košulja kratkog rukava, kravata te plitke cipele. Dijelovi ljetnog službenog odijela za žene su: kapa sa šiltom, sako, hlače, suknja, košulja, kravata te cipele.

Osnovna boja službenog odijela: vjetrovke sa kapuljačom, sakoa, bluzona, hlača, suknje, džempera, mantila, kravate, kape sa šiltom i beretke je tamnoplava, košulja je svijetlo plave boje, obuća i kaiš su crne boje.

Također, Uredbom je određen i sirovinski sastav službenog odijela i njegovih dopunskih dijelova.

Na službenom odijelu se na vidnom mjestu ističe značka federalnog inspektora, koja se može nositi na jakni ili košulji na prednjoj lijevoj strani u visini grudi ili u omotu sa službenom legitimacijom na vrpci oko vrata.

Federalni inspektor iz člana 2. ove uredbe ima pravo i dužnost nositi službeno odijelo samo u vrijeme obavljanja službenih poslova i radnih zadataka. Službeno odijelo ne smije se nositi izvan radnog vremena, izuzev pri dolasku, odnosno odlasku sa posla.

Službeno odijelo mora biti čisto i uredno, te se nositi na način propisan ovom uredbom. Federalna inspektorica sa radnim mjestom na graničnom prijelazu ili mjestu carinjenja kada je u vidnom stanju trudnoće, u pravilu nakon navršena tri mjeseca trudnoće, ne nosi službeno odijelo.

Količina zaduženja i rok trajanja pojedinih dijelova službenog odijela je:

a) Vjetrovka sa kapuljačom, 1 komad, 3 godine;

b) Hlače muške (zimske i ljetne), 2 komada, 2 godine;

c) Hlače ženske(zimske i ljetne), 2 komada, 2 godine;

d) Muški sako (zimski), 1 komad, 2 godine;

e) Ženski sako (zimski i ljetni), 1 komad, 2 godine;

f) Bluzon, 1 komad, 3 godine;

g) Suknja, 1 komad, 2 godine;

h) Kišni mantil, 1 komad, 5 godina;

i) Košulja (dugi rukav), 3 komada, 2 godine;

j) Košulja (kratki rukav), 3 komada, 2 godina;

k) Kravata, 2 komada, 2 godine;

l) Džemper, 1 komad, 2 godine;

m) Cipele, 1 par, 2 godine;

n) Duboke cipele, 1 par, 2 godine;

o) Kaiš za pantalone, 1 komad, 3 godine;

p) Čarape, 3 para, 1 godina;

q) Čarape hulahop, 3 para, 1 godina;

r) Beretka, 1 komad, 2 godine;

s) Kapa sa šiltom, 1 komad, 2 godine;

t) Navlaka za odijelo, 2 komada, 5 godina.

Oštećeni dijelovi službenog odijela, kao i oštećeni sastavni i dopunski dijelovi, zamijenit će se prije isteka propisanog vremena njegovog trajanja, ako je do oštećenja došlo iz opravdanih razloga koji se nije mogao izbjeći, odnosno ukoliko je isti nastao u vršenju ili povodom vršenja radnih dužnosti.

Ako je službeno odijelo oštećeno usljed namjere ili nepažnje federalnog inspektora, isti snosi troškove nabavke novog službenog odijela uz obavezu vraćanja oštećenog.

U slučaju da federalnom inspektoru prestane radni odnos prije isteka roka trajanja službenog odijela, ili da bude raspoređen na drugo radno mjesto za koje nije propisana obaveza nošenja službenog odijela, isti je dužan vratiti službeno odijelo, stoji u Uredbi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.