Novine za prvačiće (ni)su novo obrazovno opterećenje

Vijesti 25. aug 201618:09 > 19:26
N1

Prvačići u Kantonu Sarajevo u novoj školskoj godini dobijaju dva nova predmeta, engleski jezik i informatiku. Cilj revizije nastavnog plana i programa je modernizacija nastavnog procesa navode iz kantonalnog ministarstva obrazovanja.

Broj predmeta u prvom razredu se povećava na devet. Uvode se i dodatni časovi, tako da će sedmično biti tri časa bosanskog jezika, po dva časa matematike, moje okoline, likovnog i muzičkog, i po jedan čas informatike, engleskog jezika i izbornog predmeta.

Dok većina pozdravlja uvođenje engleskog jezika u prvi razred osnovne škole mnogi su skeptični po pitanju uvođenja informatike, jer će taj predmet predavati učitelji koji su prošli kroz samo osam sati edukacije.

Direktorima osnovih škola još nisu saopćene sve informacije. Brinu na koji način će sve izgledati u praksi, prije svega kada je u pitanju informatika.

Aida Mikić, direktorica OŠ “Osman Nakaš” kaže: “To nam je jedna novina jer će učitelji predavati informatiku. Još uvijek ne znam kakva će to biti nastava. Evo konkretno danas su dva učitelja prvih razreda na edukaciji tako da tu jos uvijek imamo neku dozu straha.”

Na edukaciji učestvuju 174 nastavnika razredne nastave iz Kantona Sarajevo. Tatjana je među njima, a novi predmet ne smatra opterećenjem za prvačiće.

Tatjana Ivanović Pavlinović, profesorica razredne nastave: “Nastava iz informatike izvodit će se praktično. Djeca neće morati nikakav teoretski okvir da prođu nikakvu teoriju, sve praktično sve je kroz igru”.

Mišljenja roditelja su podijeljena, što je uglavnom bio slučaj i kod drugih izmjena, poput, podsjetimo, i dalje aktuelne rasprave o vraćanju na osmogodišnje obrazovanje.

Šta kažu građani?
“Mislim da to nije uredu, da je to previše za malu djecu, s obzirom da polaze sa pet i po godina u predškolsko”.
– “Za djecu, za prvi razred je to previše jer su oni još uvijek mali”.
– “To je super, slažem se, jer djeca u tom dobu već trebaju sve znati, početi da prihvataju”.

Školska 2016/2017 godina u Kantonu Sarajevo počinje 1. septembra za 36.000 osnovaca, među kojima će biti i oko 4 hiljade prvačića. Prvi rezultati novih promjena biće poznati veoma brzo, a učitelji, direktori i sami roditelji se nadaju kako neće morati sami nositi breme promjena te da će imati aktivnu podršku ministarstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.