I danas pljušte reakcije iz BiH na Milanovićev govor

Vijesti 26. aug 201617:15 > 19:04
N1

I dok se konačno Zoran Milanović oglasio o spornom tajnom snimku, na njegov govor s braniteljima u BiH i danas pljušte reakcije. Predsjedavajući državnog Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da se Milanović svojim ponašanjem odlično uklapa u balkanski milje.

Milorad Dodik mu je poručio da ima kompleks zbog svog imena. Javnost u BiH je najviše zabrinuo stav da Hrvatska, u slučaju otcjepljenja Republike Srpske, neće dozvoliti da Hrvati ostanu u državi s Bošnjacima. Ponovno se oživljavaju i neki sporazumi iz prošlosti, koja podrazumijeva prekompoziciju države.

Zoran Milanović jutros je imao šta pročitati o sebi na naslovnicama regionalne štampe. Dobio je i odgovor iz Bosne i Hercegovine, države gdje, kaže bivši hrvatski premijer, nema s kim da razgovara.

“Izjavio je (Milanović) da u BiH nema s kim razgovarati. Što se mene tiče, ubuduće i nema. Svojom prepotencijom i arogancijom odlično se uklapa u balkanski milje“, kazao je Bakir Izetbegović.

Uvrijedio je više stranaka, pojedinaca, naroda i država. Mislim da bi najbolji način da se ovo završio bio da se Milanović izvini”, komentar je Igora Crnadka.

U svom stilu odgovorio je i Milorad Dodik:

“Milanović je po više osnova iskompleksiran političar i čovjek. Živi pod teretom imena koje neodoljivo ‘miriše’ na srpsko, gubi izbore a ne shvata zašto. Milanović pola dana živi kao partizan, a pola kao ustaša, i kao većina političara sa hrvatske scene vuče viševjekovni kompleks od Srba“.

Lider Demokratske fronte Željko Komšić, uz ocjenu da bi lideru hrvatskog SDP-a trebalo opsovati sve po spisku, konstatuje i da Milanović oživljava Sporazum Cvetković-Maček. Podsjetimo, tim sporazumom je predviđeno ujedinjenje hrvatskih banovina, uključujući Hercegovinu, dok bi stanovnici ostalog dijela BiH plebiscitarno se izjasnili o tome žele li se pripojiti Srbiji ili Hrvatskoj.

Čini se da je u ovoj predizbornoj kampanji u regionu glavni trend objavljivanje tajnih snimaka i pisanje otvorenih pisama. Od tog trenda ne zazire ni hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. On je pisao visokom predstavniku Valentinu Inzku. Glavna tema je status Hrvata. Čović predlaže ili federalizaciju BiH, ili vraćanje izvornom Ustavu Federacije, to jeste Washingtonskom sporazumu.

“Jednakopravnost se može ostvariti na više načina i kroz više različitih modela. Jedan od njih je unutarnja teritorijalna reorganizacija Federacije BiH, drugi dosljedna federalizacija cijele BiH kroz uspostavu tri ili više federalnih jedinica u kojima bi sva tri naroda bili konstitutivni, ali u kojima bi na simetričan način jedan od konstitutivnih naroda imao većinsku poziciju”, kazao je Čović.

Premda Čović kaže da nije nužan teritorijalni preustroj, ako se primijeni Washingtonski sporazum, treba podsjetiti da je taj sporazum podrazumijevao konfederaciju muslimasko-hvarske federacije sa Hrvatskom, što nikada nije ostvareno. Također, planirano je ukidanje Republike Srpske i podjelu cijele države na županije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.