Epidemija kod Lukavca, čeka se na rezultate analize vode

Vijesti 26. aug 201617:27 > 19:19
N1

U naselju Donje Poljice kod Lukavca proglašena je epidemija i vandredno stanje jer je više od 100 mještana potražilo ljekarsku pomoć, a ljekari smatraju na trovanje vodom jer su se oborinske vode pomiješale sa pitkom.

Porodica Muhibe Fajić također se otrovala. Iako je vodovod „Vrelo“ sanitarni inspektor zapečatio, Muhiba dolazi po vodu da napoji stoku. Kaže da riskira i da se stoka razboli, ali izbora nema jer njene krave ne mogu biti žedne.

“Nosim odavde da izvučem vodu da ih napojim. Došle su i snaha i sestra da pomognu. Šta ću? One su mi iz Puračića dovukle vode za piće, da mi djeca imaju piti”, priča Muhiba Fajić, mještanka.

Mještani kažu da su nakon oluje i nevremena prije tri dana površinske vode potopile lokalni vodovod koji opskrbljuje 650 domaćinstava. Ne znajući to, mještani su normalno konzumirali vodu i redom zavrašavali u hitnoj na infuziji sa stomačnim i ostalim tegobama.

“Nismo bili ranije obaviješteni da je to voda. Sumnjali smo na druge stvari, ali sutra dan i ja sam dobila trovanje”, kaže Subhija Imširević, mještanka.

“Nikada nije bilo ovakve zaraze. Jednostavno, imali smo kvalitetnu vodu možda i najvredniju u kantonu i za piće i za sve“, rekao je mještanin Nijaz Omerdić.

“Jutros me nešto zaboljelo. Jučer ujutru kada sam ustala, dobro sam bila, doručkovala i sve uradila, a jutros nisam. Evo došla sam doktoru”, kazala je Šaha Zabić.

Zvanične potvrde da je voda uzrok trovanja, još nema. Mještanima se savjetuje da se ne liječe u kućnom ambijentu već da potraže stručnu pomoć.

“Pretpostavljamo da se radi o hidričnoj epidemiji i bili bismo presretni da se ona završi na način kako je opisana u literaturi. Da bude eksplozivnog karaktera, traje par dana i da se sve to završi. Međutim, nalazi koje čekamo odredit će dalji tok”, komentarisala je Almedina Memić, epidemiolog JU Dom zdravlja Lukavac.

Stanovnicima Poljica cisterne dovlače vodu za pranje, a za piće se snalaze kako znaju i umiju. Česme ostaju suhe do daljnjeg.

“Teško je. Naviklo se na česmu, na vodu. Ali nema sada, šta ćeš. Posla ima koliko hoćeš, ali sve je stalo”, kazala je Muhiba Fajić.

Rezultati hemijske, biološke i ostalih analiza vode za koju se sumnja da je otrovala mještane, bit će gotovi tek za nekoliko dana. Kako će se riješiti ovaj problem i hoće li se poduzeti neke konkretne mjere, niko nam nije znao reći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.