Od odluke o ustavnosti 9. januara do referenduma

Vijesti 31. aug 201620:26 > 20:40
N1

Nakon što je Ustavni sud BiH prošle godine donio odluku po kojoj 9. januar Dan RS nije u skladu s Ustavom BiH, dat je rok od 6 mjeseci da se izvše izmjene Zakona o praznicima.

Umjesto toga u NSRS nedavno je potvrđena odluka o raspisivanju referenduma, a nakon što je Ustavni sud RS-a odbacio prigovor Bošnjačkog kluba poslanika iz Vijeća naroda RS-a.

Kako je sve počelo, a kako bi moglo završiti.

U odluci Ustavog suda BiH navedeno je da 9. januar nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja i ne može predstavljati sve građane Republike Srpske kojima i entitetski Ustav priznaje jednaka prava. Na taj dan 1992. godine Skupština srpskog naroda u BiH usvojila je Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda na području autonomnih srpskih regija kao federalne jedinice bez učešća predstavnika Bošnjaka, Hrvata i Ostalih.

Ustavni sud se, podsjetimo, pozvao i na mišljenje Venecijanske komisije, prema kojem ovaj datum može biti problematičan zbog činjenice da Deklaracija predstavlja jednostrani akt.

Bakir Izetbegović po čijoj apelaciji je sud odučivao, dan kasnije nazvaće odluku pobjedom diskriminiranih građana RS za čije provođenje je potrebno vrijeme.

BiH je i srpska i bošnjačka i hrvatska i svih građana koji u njoj žive. I svaki njen entitet, uključujući i Republiku Srpsku je i srpski i bošnjački i hrvatski i svih građana koji žive u tom entitetu. To je potvrdila i presuda“, rekao je Bakir Izetbegović.

Sud je uvažio i prigovor apelanta koji se odnosio na obilježavanje Krsne slave i praznika Svetog Stefana 9. januara, što je protivno principima selukarizma. No u RS odluka je odbačena.

Ocijenjeno je da se radi o “isključivo političkom, a ne pravno zasnovanom aktu” da prema Zakonu o praznicima ne postoji krsna slava, odnosno da je odluka na tragu negacije legaliteta i legitimiteta RS-a što je i ranije utvrđeno u deklaraciji kojom se upozorava da odluka Ustavnog suda neće biti provedena.

Ovakve odluke Ustavnog suda nisu u interesu ni Bošnjaka ni Hrvata. One samo doprinose daljem nerazumijevanju i tenzijama u budućnosti“, kazao je Mladen Bosić.

U Parlamentu su zatražene izmjene Zakona o Ustavnom sudu i izuzeće stranih sudija, a proslavu 9 januara obilježili su ujedinjeno opozicija i pozicija uz posebnog gosta iz Srbije. Pozivnice upućene i bošnjačkim dužnosnicima.

Unatoč upozorenjima međunarodnih zavničnika, NSRS donijela je odluku o raspisivanju referenduma koja je potvrđena nakon što je Ustavni sud RS odbacio prigovor Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a. Dan pred istek zakonskog roka iz RS-a je upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje odluke o 9. januaru.

Predsjednik Ustavnog suda BiH danas je van zemlje no u posljednjem intervjuu kazao je kako je najavljeni referendum direktan politički pritisak na Ustavni sud BiH.

S druge strane analitičari se slažu kako je huškačka retorika koju je raspirio referendum, a u kojoj se sve češće pominje rat, demonstrira sila, pa i zvaničnika susjednih država daleko opasnija od ranije najavljivanih i nikad održanih referenduma kojima je prijetio Dodik.

Kraj se ovog puta ne nadzire završetkom predizborne kampnnje ili kako je upozorio i Slavo Kukić.

Ako to ne naiđe na oštro reakciju Međunarodnih centara moći onda sljedeće godine možemo očekivati da Dodik iskoristi neku situaciju, kao što sada koristi u vezi s pravosuđem i da organizuje referendum o nezavisnosti Republike Srpske“, rekao je Slavo Kukić.

Za sutra je najavljena i sjednica CIK na kojoj će biti razmatran zahtjev Republičke komisije za sprovođenje referenduma Republike Srpske za dostavu izvoda iz Centralnog biračkog spiska što je zapravo i posljednja prepreka održavanju referenduma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.