U BiH čak 61 posto birača više nego lani!

Vijesti 02. sep 201611:43 > 15:39
Cropix/Damjan Tadić

Za glasovanje na predstojećim prijevremenim izborima za novi saziv Hrvatskog sabora na području Bosne i Hercegovine registrovano je nešto manje od 35 hiljada hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u našoj zemlji, potvrđeno je iz hrvatske ambasade u Sarajevu koja je provodilo proces registracije.

U zakonskom roku koji je istekao 31. avgusta u skladu odredbama Izbornog zakona za glasanje se aktivno registriralo 34.848 hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u BiH. Rječ je hrvatskim državljanima s pravom glasa koji su lično zatražili aktivno registrovanje ili je to učinjeno po automatizmu temeljem činjenice da imaju hrvatsku ličnu iskaznicu s adresom u BiH.

Svi oni glasuju za kandidate unutar XI. izborne jedinice.

Na temelju lične prijave pravo glasanja na hrvatskim izborima na teritoriju BiH osigurala su i 1.043 hrvatska državljana koji imaju prebivalište u Hrvatskoj a u vrijeme izbora boravit će u BiH. Najviše registrovanih glasača je, kako je to gotovo uobičajeno, na području koje pokriva Generalni konzulat Hrvatske u Mostaru. Tamo se za glasanje registovalo nešto više od 21 hiljada birača. U Sarajevu je prijavljeno 5.900 birača, Tuzli 4.700 a u Banja Luci 2.538.

No mogućnost sudjelovanja na izborima i dalje je otvorena i za one glasače koji se nisu aktivno registrirali u zakonom predviđenom roku. Oni će također moći glasati no prije toga moraju pokazati posebne potvrde o upisu u popis birača koje će im se izdavati u centrima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH.

Dakle, ove je godine na izborima u BiH registrovano 34.848 birača, dok je lani bilo svega 21.632 birača – drugim riječima to je povećanja od nevjerojatnih 61 posto!

“Ako nije riječ o nekoj administrativnoj pogrešci, ovo se povećanje broja birača može tumačiti samo angažiranjem novih političkih aktera – koji nisu HDZ – u ovoj izbornoj utrci. Naime, dijaspora bira jednak broj – tri zastupnika – bez obzira glasalo na izborima 7 hiljada ili 77 hiljada birača. HDZ stoga lani, kada nije imao ozbiljnije konkurencije, nije bio motivisan za veće agitiranje u BiH. No ove godine, kada ozbiljne ambicije u BiH imaju i lista stranke Milana Bandića na čelu s Ćirom Blaževićem, ali i HDZ-ovo odmetnik Željko Glasnović – stvari se očito mijenjaju. Bitka u dijaspori ovaj put neće biti tako izvjesna i HDZ ne može, kao dosad, računati unaprijed s tri mandata u džepu “, smatra urednica Točke na tjedan Nataša Božić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.