Do kraja godine moguća isplata štedišama Ljubljanske banke

Vijesti 02. sep 201616:58 > 17:02
N1

Skeniranje dokumentacije u arhivima nekadašnje Ljubljanske banke Glavne podružnice Sarajevo još nije završeno jer Slovenija još nije dobila potrebnu dokumentaciju, koja se osim poslovnice Ljubljanske banke u Sarajevu nalazi i u Banjaluci, proces verifikacije još uvijek ne može početi, saopšteno je na stranici slovenske ambasade u Sarajevu.

“Slovenija vjeruje, da će skeniranje dokumentacije u Banjaluci, za koju podaci još nisu na raspolaganju, biti moguće što prije, jer bi joj to omogućilo početak postupka verifikacije zahtjeva štediša nekadašnje Ljubljanske banke Glavne podružnice Sarajevo i što je prije moguće njihovu isplatu. Ako bi Sloveniji ovih dana bio omogućen pristup arhivu u Banjaluci, prve isplate štedišama, koji su predali kompletne zahtjeve i za koje se nalaze podaci u dobivenoj dokumentaciji, bi se mogle očekivati još prije kraja ove godine”, dodano je u saopštenju.

Poslije završenog skeniranja i preuzimanja potrebne dokumentacije Slovenija će u skladu sa dogovorom koji je u aprilu sklopljen sa Bosnom i Hercegovinom tu dokumentaciju najkasnije u roku od šest sedmica unijeti u svoju elektronsku bazu podataka. Nakon toga će u Službenim novinama Republike Slovenije biti objavljen datum dobivanja podataka, a Fond Republike Slovenije za nasljedstvo će sa tim moći početi obrađivati i zahtjeve štediša nekadašnje Ljubljanske banke Glavne podružnice Sarajevo. Počet će teći tromjesečni rok, u kojem će Fond odlučivati o kompletnim zahtjevima, dok će u slučaju nepotpunih zahtjeva štediše uporedo pozivati da ih na odgovarajući način dopune.

Iz Ambasade su naglasili da je bitno da štediše predaju kompletne zahtjeve, za koje će biti moguće brzo provjeriti, da li je zahtjev odgovarajući kako bi se osiguralo da stvarni imaoci zahtjeva budu isplaćeni. Ako bi to bilo ispunjeno, prve isplate bi bile moguće još prije kraja godine. To je nadavno naglasio i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Slovenija je do sada izdala već više od 7.000 informativnih izračuna u ukupnoj vrijednosti od 85 miliona eura. Isplaćeni su bili svi oni informativni izračuni, koji su postali pravosnažni, što je više od 4.200 izračuna u ukupnoj vrijednosti od 54 miliona eura. Odlučivanje o zahtjevima za verifikaciju neisplaćenih depozita štediša Ljubljanske banke u Bosni i Hercegovini u skladu sa zakonom odgođeno je do dobivanja potrebnih podataka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.