N1 u Mekki: Rijetka kiša pala sa dolaskom hadžija iz BiH

Vijesti 07. sep 201609:21 > 09:22
Reuters

Nakon 7 dana boravka u Medini, hadžije iz BiH autobusima su stigli u Mekku. Mekka je sveto mjesto za sve muslimane svijeta prema kojem se okreću u molitvi, mjesto rođenja i prvog dijela života poslanika Muhameda i mjesta odakle je islam i nastao.

Reporter N1 Amir Krivošija, koji se nalazi u Mekki, kazao je da je jučer došla posljednja grupa hadžija u ovaj saudijski grad. Oni su svi dobro i trenutno se odmaraju u hotelima kako bi se spremili za nastavak obreda.

“Zanimljivo je da je u Mekki u trenutku kada je dolazila posljednja grupa hodočasnika iz BiH pala kiša, što je velika rijetkost za ovaj grad i zemlju”, istakao je Krivošija.

Od subote počinje, kako je kazao, pet najtežih dana za hadžije kojih je ove godine, kao i prethodnih, nekoliko miliona.

“Posebno bih istakao veliki napor saudijske vlasti koja se potrudila da, i pored tolikog broja ljudi, sve prođe u najboljem redu. Može se osjetiti ljubav i sreća koja vlada među hadžijama iz svih krajeva jer upravo tim običnim ljudima nije problem da čiste hram u kojem se nalazi Kaba koja je centralno mjesto za sve muslimane”, kazao je reporter N1.

Hadžije iz BiH uživaju poseban ugled među Saudijcima…

“Na poziv saudijskog kralja na hadž je otišlo 40 državljana BiH. Isti broj ljudi u Pakistanu je dobio poziv da budu gosti kralja. Ne treba posebno objašnjavati koliko je Pakistan puta veći od BiH, a imaju isti broj kraljevih gostiju kao i naša zemlja”.

Na kraju svoga javljaja u Novom danu, Krivošija je ispričao jednu anagdotu koja se prepričava među našim hadžijama.

“Kako nalaže tradicija oni koji idu da obave svetu dužnost u Mekki prvo se oproste sa svojom porodicom prilikom polaska iz BiH, a onda se prvom prilikom, po dolasku u Mekku ili Medinu, jave svojim najbližima. Jedan naš hadžija, koji je najstariji među nama, nije se javljao nikom pa se porodica zabrinula. Kada je čuo da ga traže samo je odgovorio: ‘Šta se imam javljati, ja sam na hadžu’. Naše hadžije su ovo protumačile našalivši se da je on iz posljednje generacije Bosanac koji se ne boje svoje žene”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.