Koalicioni partneri i dalje u potrazi za rješenjima

Vijesti 08. sep 201618:06 > 19:09
N1

Nakon jučerašnjeg sastanka i velikih obećanja, javnosti još nisu poznati detalji i način kako koalicijski partneri Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić planiraju rastjerati crne oblake iznad BiH i posvetiti se rješavanju ključnih životnih pitanja. Opozicija danas pita vladajuće: što ste to čekali dvije godine?

Zategnuti odnosi, tenzije, pitanja postoji li koalicija uopće, i tako mjesecima. Kriza vlasti i na državnom i na federalnom nivou, a zakoni i obaveze na čekanju. Nakon propalih i sastanaka jedan na jedan – uslijedio je zajednički i priznanje.

“Možemo kazati da neke stvari u ovoj vlasti kroz ovo partnerstvo ne funkcioniraju”, rekao je predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

“Postoje određeni problemi koji se i trebaju raspraviti u direktnom razgovoru”, komentar je predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića dok je predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao: “Mislim da smo svi svjesni obaveze da se prevaziđu neki nesporazumi”.

A onda su obećali da će se dogovoriti. Dvije sedmice poslije tvrde da su to i uspjeli.

Koalicija je stabilna kao kuća, dođe vrijeme kada je treba temeljito pospremiti. Mi smo jučer i danas na ovim višesatnim sastancima upravo uradili to“, rekao je Radončić.

Bez mnogo detalja kazali su – našli su rješenja za sporna pitanja.

“Prošli smo kroz odnose u Vijeću ministara BiH, kadrovska pitanja, o dugu, akcizama, koridoru VC, pravilniku o lijekovima i još nekim drugim pitanjima”, istakao je Izetbegović.

Nova rješenja starih problema. Pitali smo šta se čekalo do sad?

“Razbacivali smo se vremenom, nadmudrivali i ništa više od toga. Samo trebamo promijentiti koncepciju našeg rada i sve bi to bilo riješeno odmah”, kazao je Čović.

Opozicija podsjeća – izgubljeno je pola mandata.

“Ja bih volio da smo imali priliku čuti o spektakularnim rezultatima koji su iza nas. O investicijama, o kilometrima izgrađenog puta, o povećanim penzijama. Nekako mi sve ovo liči – prošlo je pola mandata, mi smo se dogovorili da ćemo početi raditi”, komentarisao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

I dok je opozicija skeptična, vladajući poručuju da će nastaviti sa održavanjem sastanaka i traganjem za rješenjima. Jedan takav održat će se već naredne sedmice, odnosno u četvrtak, a tema će biti izgradnja autocesta u BiH odnosno FBiH. Prisutni bi trebali biti i direktori javnih preduzeća te nadležni ministri.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.