Novim kolektivnim ugovorom zadovoljena osnovna prava rudara

Vijesti 08. sep 201618:17 > 19:25
N1

Nakon mukotrpnih pregovora, rudari u Federaciji BiH dobili su novi granski kolektivni ugovor. Sindikalci i komorati su zadovolji i tvrde: uspjeli smo zaštiti rudarske interese. Rudari u svojim željama su i dalje skromni. Osim sigunosti, nadaju se da će prava radnika u ovom sektoru u narednom periodu biti još više cijenjena.

Almedina Kaljun je od osamnaeste godine u Rudniku mrkog uglja u Brezi. 32 godine skoro svakodnevno silazi u jamu. Sigurnost je vječiti problem, ali trenutnim pravima rudara je uglavnom zadovoljna. Iako je, kaže, njen radni vijek pri kraju, zadovoljna je i novim kolektivnim ugovorom.

“Mislim da će, ukoliko se bude poštovao od A do Ž, odnosno od početka do kraja, svaki kolektivni ugovor biti dobar, tako i ovaj. Međutim, uvijek ima onih koji ga ne poštuju. Voljela bih kao i svaki penzioner da kada odem u penziju da je ne čekam dugo. Međutim, čeka se po godinu i više. To je osnovni problem koji sutra čeka svakog rudara u bilo kojem od rudnika“, govori Kaljun.

Novi granski kolektivni ugovor rezultat je kompromisa i štiti ključna prava rudara, garantuju njegovi autori i potpisnici. Jedan od ciljeva sindikata bio je da zaštite dostignuti nivo ličnih primanja u rudnicima što je i postignuto. Na početku pregovora predstavili su svoj prijedlog koji je prihvaćen kao radni materijal. Ipak, nisu dobili sve što su tražili.

“Ni sindikati nemaju sve što su u početnoj fazi u tom prijedlogu predstavili, u konačnici nemaju sve, ali isto tako, ni predstavnici Vlade, Elektroprivrede i rudnika nisu izmijenili sve ono što su imali namjeru izmijeniti”, kazao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

Predstavnici Vlade Federacije kažu da je postignut osnovni cilj – da iz forme diktata, koji su zagovarale sve pregovaračke strane, pređu u formu kompromisa.

“I konačno imamo socijalni dijalog. Drugi cilj je bio, ne da smanjimo socijalna prava, već da obustavimo tužbe koje su zaprijetile slomu Federacije BiH i slomu pojedinih preduzeća”, komentarisao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Time je, kaže premijer, pričinjena šteta koja premašuje milijardu maraka. Takođe, ogromna dugovanja određenih rudnika prema Poreskoj upravi odgođena su za narednu godinu. Odgađa se i problem sigurnosti, čestih nesreća, te ulaganja u zaštitnu infrastrukturu i opremu.

Granski kolektivni ugovor je u potpunosti usklađen sa Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom. Međutim, ono što ovaj ugovor ne podrazumijeva jesu sigurnost i uslovi rada u ovim jamama, i to je ono na čemu će predstavnici Sindikata u narednom periodu insistirati.

Granski kolektivni ugovor odnosi se na osam rudnika uglja, Rudnik soli i Rudarski institut u Tuzli. Obuhvata više od 11 hiljada radnika. Vrijedit će godinu dana – ukoliko svi budu zadovoljni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.