Pet kurbana onom ko ima volju, a nema sredstava

Vijesti 11. sep 201615:14 > 15:15
Anadolija

Na pašnjaku kraj kuće Seada Ademovića u sarajevskom naselju Osijek stotinjak ovnova na ispaši čeka svoje kupce pred nadolazeći Kurban-bajram. Njihov vlasnik kaže da je većinu već prodao, a spreman je dati besplatno i pet ovnova onim vjernicima koji, kako kaže, imaju volju, ali nemaju sredstava.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Ademović podsjeća na dužnost muslimana da na Kurban-bajram žrtvuju kurban. To može biti vo, krava, jarac, ali u BiH je to najčešće ovan. On se žrtvuje na bajramsko jutro prema posebnim pravilima koja su u skladu sa vjerom.

Najveći dio Seadovih ovnova koji su već prodati i koje su vlasnici odabrali, obilježen je bojom, znakom ili slovima na runu.

– Najvažnije da je životinja zdrava –

Seadovi ovnovi u Osijek su, kako kaže, došli nedavno, nakon duge ispaše u Jagodnji kraj Bratunca.

Poredeći ih sa ljudima, ističe kako se ovnovi razlikuju poput ljudi: nemaju istu boju, veličinu i izgled. Dodaje kako kurbanima prije Bajrama nije potrebna posebna priprema, ali je najvažnije da je životinja zdrava.

Da bi se mogao prinijeti kao žrtva, ovan mora imati sve dijelove tijela, ne smije biti bez oka, uha ili repa. Također, ovan mora biti prethodno dobro nahranjen, kako i nalažu islamski zakoni.

Ne smije se klati životinja koja sama nije biti sposobna doći do mjesta klanja, koja je bolesna, koja nije sposobna sama hodati, premršava je ili bez zuba.

“Ovan mora biti ispravan, svaki kurban koji može doći do mjesta, može da se kolje, s tim da su rogovi ispravni, oči, uši…”, govori Ademović.

Podsjećajući na islamska pravila koja nalažu klanje kurbana svakom punoljetnom muslimanu, Ademović ističe kako je svjestan da veliki broj siromašnih nije u stanju izdvojiti sredstva za kupovinu kurbana.

Zato će, kako kaže, izdvojiti pet kurbana koje je spreman pokloniti onima koji “imaju volju, ali nemaju sredstava”. Ademović je dostupan na broj telefona 061/863-411.

– Najskuplji ovan prodat za 700 KM –

Dok je oko 40 ovnova, nekoliko dana pred praznik, bez svog vlasnika, najveći među njima davno je našao svog kupca.

On, kako kaže Ademović, teži 120 kilograma i zbog toga je prodat po najvećoj cijeni, 700 KM.

“Ovdje ima stotinjak komada, a 250 ovnova sam prodao. Bili su u Jagodnji kod Bratunca na ispaši, a prije mjesec su došli ovdje. Prodaja ide dobro, svake godine sve više i više. Cijene se kreću od 300 do 700 KM, jedan je prodat za 700 KM, on je najskuplji i u njemu je 120 kilograma. Zadovoljan sam prodajom”, naglašava Ademović.

Dodaje kako kurbane, osim što ih uzgaja, i žrtvuje na bajramsko jutro. Kupci nakon toga dolaze po meso.

“Koljem po narudžbi, sječem meso, dolaze ljudi po lubine, sve radim, prvog, drugog i trećeg dana Bajrama”, kaže Ademović.

Prema islamskim običajima, nakon žrtvovanja kurbana, njegovo meso se mora podijeliti, a strogo je zabranjeno prodati ga. U BiH je običaj da se kurban kolje poslije klanjanja bajram-namaza, ujutro, a može se žrtvovati i drugi ili treći dan Bajrama.

U islamu se smisao propisivanja kurbana odnosi na zahvalnost Bogu na blagodatima kojima je obasuo vjernike kao i na evociranje uspomene na poslanika Ibrahima a.s. i njegova sina Ismaila koji su bili primjer spremnosti na žrtvu radi Boga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.