Obećanja Izetbegovića i Dodika za gradnju autoputeva u BiH

Vijesti 11. sep 201616:30 > 16:33
N1

Autoceste - to je vječita inspiracija poličara u predizbornim kampanjama. Koliko je obećano kilometara, sada bismo bili jedna od infrastrukturno najrazvijenih zemalja. Ali provedba obećanja ide sporije od same gradnje.

 Sada, umjesto kilometara, neki političari broje minute koliko će budućim cestama trebati da dođemo iz jednog grada u drugi. Kako je to zamišljeno, a kako zgleda u stvarnosti, provjerio je Boris Brezo.

“Ceste će ići svuda. Zatvorili smo prioritetnu finansijsku konstrukciju za Koridor 5C i planiramo ga završiti između četiri i pet godina. Potom ćemo graditi cestu sa kojom ćete iz Lašve u Travniku biti za deset minuta. Za sljedećih 25 minuta u Jajcu, a onda za sat vremena u Bihaću. Do Tuzle iz Sarajeva da se dođe za sat i 15 minuta i to autoputem do Doboja, a onda preostalih 50 kilometara dobrom cestom da se stigne za pola sata. Probiti se tunelom prema Prači i biti na Drini u Goraždu za 45 minuta. Ići kroz tunel Prenj, spojiti Konjic i Mostar tako da se iz jednog grada u drugi stigne za 20 minuta, a iz Sarajeva u Mostar za sat vremena”, kaže Bakir Izetbegović.

Ovakih gradilišta, naredne 2017. godine, u Federaciji BiH će biti toliko da će ovo područje učniti jednim od najvećih gradiliđta u Evropi, obećao je to lider SDA, Bakir Izetbegović, a u glas ga prate Fahrudin Radončić i Dragan Čović. Premda se još ne zna koliko će sve to koštati, Izetbegović tvrdi da je već postoji financijska konstrukcija.

“Mi možemo prodati Telekom i izgraditi sve to. Ili kroz kćerku firmu Telekom opterateri i financirati izgradnju. Vjerujem da će u četvrtak sve to definirati i zaokružiti sve”, poručuje Izetbegović.

I Milorad Dodik je davne 2006. godine obećao čitavu mrežu autocesta u Republici Srpskoj. Od toga, izgrađena je ona od Banjaluke do Gradiše i, sada, od Prnjavora do Doboja. No, Dodik ne odustaje. Prepoznajete li ovaj glas?

“Pregovaramo sa Kineskom razvojnom banjkom da to bude put Banjaluak – Mrkonjić Grad i dalje, ali isto tako od Rače prema Bijeljini, i dalje prema Republici Srpskoj”.

Ako je suditi prema najnovijim obećanjima poliičara, naredne godine ćemo, umejsto refernduma, brojati građevinske dizalice. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.