Klanjan bajram-namaz širom BiH: Bajram Šerif Mubarek Olsun

Vijesti 11. sep 201620:09 > 12. sep 2016 08:20
Anadolija

Pripadnici islamske vjeroispovijesti u zemljama širom Balkana, kao i u mnogim državama svijeta, danas obilježavaju Kurban-bajram ili Hadžijski bajram, koji je jedan od dva najveća muslimanska praznika.

Kurban-bajram, koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama, traje četiri dana. Za ovaj blagdan posebno je to što se prinosi žrtva – kurban, a meso se dijeli porodici, prijateljima i osobama slabijeg materijalnog stanja.

Kurban-bajram se naziva i Hadžijski bajram jer muslimani iz cijelog svijeta odlaze u Mekku kako bi obavili jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti – hadždž.

Centralna bajramska svečanost u organizaciji Islamske zajednice u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje se tradicionalno okupio najveći broj vjernika.

“Kurban je prilika da sebi posvijestimo da i naš životni put zahtijeva odricanje i žrtvu”, kazao je reis Kavazović u bajramskoj poruci.

Istaknuo je da je to, istovremeno, i prilika da se prisjetimo Ibrahima a.s. i njegovih sinova i njihove spremnosti na pokornost Gospodaru svjetova.

“Neka to sjećanje bude poziv na ispunjenje obaveza koje imamo i na solidarnost među nama. Kao i dobri naši prethodnici, mi smo isključivo odgovorni za svoje postupke i za vlastitu sudbinu. Od naše svijesti o toj odgovornosti ovisi kako ćemo je nositi i koliko ćemo biti jaki da upravljamo sobom i svojom sudbinom. Neka nas Kurban-bajram, baš kako mu i ime govori, podsjeti na iskonsko nastojanje da se približimo Allahovoj milosti, ali i bratu i sestri kojima smo potrebni”, poručio je reis Kavazović.

Naglasio je kako je smisao kurbana da nas približi jedne drugima, da ojača našu porodicu i društvo u kojem živimo, te da tu priliku treba iskoristiti na pravi način. Reisu-l-ulema IZ u BiH pozvao je sve u domovini Bosni i Hercegovini da složno rade na podizanju vlastitih porodica, odgajanju djece i čuvanju zajedništva.

“Vratimo istinske vrijednosti morala, međusobnog poštivanja i uvažavanja u naše porodice. Potrudimo se svi da našoj djeci pružimo lijep odgoj i dobro obrazovanje kako bi i oni sutra cijenili vrijednosti zajedništva i života koje stoljećima baštinimo”, poručio je, također, reis Kavazović.

Uz riječi „Bajram šerif mubarek olsun“, čestitao je Kurban-bajram svim muslimanima i muslimankama u domovini Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, kao i u dijaspori poželjevši im sretne i berićetne bajramske dane.

“Provedimo ih s porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama. Neka bajramska radost ispuni naša srca i uđe u naše porodice i naše domove”, kazao je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović u poruci povodom Kurban-bajrama.

Redakcija N1Info čestita Bajram svim muslimanima širom svijeta uz želje da nastupajuće dane provedu u miru i sreći sa svojim porodicama.

Bajram Šerif Mubarek Olsun.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.