Izvoz robe u Rusiju doveden u pitanje: Ko je odgovoran?

Vijesti 13. sep 201618:47 > 19:10
N1

BiH prvi put se susreće s inspekcijom iz Rusije. Kontrole su ranije vršili inspektori EU. Njihove testove domaći proizvođači su prošli. Hoće li ispuniti i visoke standarde za izvoz u Rusku Federaciju - znaće se po okončanju njihovog boravka u Bosni i Hercegovini.

Ruska Federacija je početkom augusta donijela odluku o privremenoj zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Rusiju zbog sumnji u porijeklo robe.

Zanima ih jesu li proizvodi koje uvoze iz naše zemlje zaista i proizvedeni u BiH. Kontrolisat će sve i to punih deset dana. A onda donijeti odluku. Ako bude negativna izgubit ćemo veliko i vrijedno tržište.

Kontrolisat će 14 objekata u oba entiteta. Kontrola u Federaciji počela je danas, a u RS će za pet dana. Nadležni su optimistični.

Predstavnici veterinarske inspekcije Ruske Federacije će boraviti u BiH u periodu do 24. septembra 2016. godine.

Ko je odgovoran i koja firma, institucija ili pojedinac su uvezenu robu predstavljali kao našu i doveli u pitanje cjelokupan izvoz, niko ne otkriva.

Iz Ureda za veterinarstvo BiH za N1 su kazali da će tek po okončanju inspekcije javnost obavijestiti o detaljima. No, moguće je da će po okončanju inspekcije i policijski i pravosudni organi u bih imati posla u vezi s ovim slučajem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.