Most koji će omogućiti egzistenciju sa obje strane Save

Vijesti 14. sep 201617:15 > 18:22
N1

Dugo očekivani projekat izgradnje prekograničnog mosta između BiH i Hrvatske u mjestu Svilaj, danas je rezultirao polaganjem kamena temeljca. I za jedne i za druge, projekat od velike važnosti.

Mještani Svilaja su dočekali, uskoro će imati most koji povezuje Hrvatsku i BiH. Već 50 godina Jozo Kopačević čeka most koji će povezivati dvije države.

“Ovo za nas znači izlazak u svijet, povezanost sa Hrvatskom i sa cijelim svijetom. Mi smo ovdje bili priljepak jedan. Valjda sada progledamo”, kazao je Jozo Kopačević, mještanin Svilaja.

Prometni koridor Vc , kojeg će most biti dio, složena je poveznica sjeverne, srednje i južne Europe i predstavlja izuzetnu vrijednost u procesu privredne i prometne integracije srednjeuropskog prostora.

“Ovaj projekat predstavlja jasnu simboliku, jasno definisanih prioriteta na kojima radi Vijeće ministara BiH, ali i prošla i buduća vlada Republike Hrvatske, a to je namjera da naše odnose podignemo na jedan veći nivo”, istakao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

“Da se što prije spustimo i spojimo na Jadransko more. Time ćemo dobiti i vi i mi. Mislim da moramo ubrzati sve aktivnosti da spojimo luku Ploče sa mađarskom granicom. To je jako bitno za obje zemlje”, dodao je Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture RH.

“Ovaj most će povezivati, ne samo BiH i RH, već je to jedan od važinijih projekata na trasi Panaeuropskog koridora Vc Budimpešta-Osjek-Sarajevo-Ploče”, smatra je Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH.

Most će imati u dva smjera po tri trake širine 3,50 metra, zaustavnu traku sa zaštitnim saobraćajnim pojasevima od 0,5 metra sa obje strane i pješačku stazu. Dužina mosta je 640, a širina 29 metara, sa betonsko-čeličnom konstrukcijom teškom blizu 5.000 tona. Izgradnja mosta trebala bi omogućiti stanovništvu egzistenciju i ostanak.

“Mi smo orjentirani prema Slavonskom Brodu, prema zapadu i na ulazi i na izlazu čekam po sat, dva vremena. Ovdje sigurno neće toga biti. Puno je familija koje su povezane sa ovom drugom stranom”, kazao je Anto Kontić, mještanin.

“Iako mislim da za nas ovdje nema toliko budućnosti, svi mi znamo da smo odavde i da nam nigdje neće moći biti kao što je ovdje”, mišljenja je Ana Marija Anđelić, mještanka.

Projekat je vrijedan blizu 26 miliona eura, a svaka država će obezbjediti po pola iznosa. Izvođači radova na mostu su Poslovna udruga Viadukt Zagreb i kompanija Hering Široki Brijeg. Planirani rok završetka radova izgradnje mosta je dvije godine.

Izgradnja mosta veliki je infrastruktruni projekat koji će spojiti ceste koridora Vc sa hrvatske strane i sa bosanskohercegovačke strane rijeke Save. Osim toga, povezat će građene jer i to je svrha mosta. Da povezuje ljude.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.