Slijepi Mustafa Mehić dokaz da se sve može kad se hoće

Vijesti 15. sep 201610:45 > 10:47
N1

Mustafa Mehić, dvadesetogodišnji je student pravnog fakulteta u Sarajevu. On je slabovidna osoba koja će 18. septembra istrčati sarajevski polumaraton. Gosti Novog dana bili su Mustafa Mehić i njegov trener Tomislav Cvitanušić.

Mehić je rekao da mu je oduvijek bila želja da trenira atletiku, a trener Cvitanušić mu je predložio da zajedno istrče polumaraton.

“Počeli smo se spremati i u nedjelju trčimo. Ispočetka je bilo teško, ali s vremenom je postala rutina“, komentarisao je Mustafa.

Cvitanušić se bavi raznim sportovima, osvajao je vrhove planina, trčao je maratone, a o poređenju ovog izazova sa prethodnim je kazao: “Za mene će ovo biti moj najveći uspjeh. Cijeli život sam u sportu, ali nedjelja će biti dan kada ću sa Mustafom ostvariti najveći uspjeh. Treniramo već šest mjeseci, imamo sutra za trening i nedjelja je ‘Dan D‘” .

Trčao sam velike maratone i vidio sam vodiče koji posvete svoje vrijeme i treniraju sa slijepim osobama jer je to kruna karijere. Imamo vrpcu od nekih 70 cm pomoću koje možemo da komuniciramo, to jest ako popustim, on treba da ide lijevo ili desno“, dodao je Cvitanušić.

Mehić je istakao da mu je želja paraolimpijada.

O tome koliko je teško uskladiti sve, Mehić je rekao: “Nije teško jer profesori i osoblje fakulteta izlaze u susret osobama s invaliditetom, konkretno meni, a ja sam počeo da treniram kad su krenuli završni ispiti“.

Cvitanušić je rekao da kada su se prvi put sreli, željeli su da ukažu društvu na položaj osoba s invaliditetom. Kazao je tada Mustafi da će biti uzor mnogima.

Mustafa mi je tada rekao da je cijeli život sanjao da nekom bude uzor“, kazao je trener.

O tome kako su se upoznali, trener je rekao kako je na jednom portalu pročitao priču o Mustafi koji je u tom intervjuu rekao da voli sport, ali da je nemoguće da se bavi sportom.

“Nakon toga sam mu rekao da je to možda i moguće i sjeli smo i dogovorili se da ćemo pokušati da napravimo lijepu sportsku priču i, vjerujem i uspjeh, na maratonu”, komentarisao je.

Mustafa je kazao kako je bila pozitivna reakcija i porodice i prijatelja na odluku da će trčati polumaraton.

Svi su bili prezadovoljni, od početka su me podržavali do zadnjeg treninga. Podržavali su me i oni koji me poznaju i koji me ne poznaju“, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.