Novalić: Kladionice su isto kao droga i prostitucija

Vijesti 16. sep 201612:30 > 12:44
N1

"Od šest tačaka reformske agende u pet smo imali izražene aktivnosti. Danas smo otvorili i šestu, a ona je iz tzv. 'dobrog upravljanja'" rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Premijer FBiH je kazao da su unutar toga napokon načeli najvažniju tačku tog poglavlja reformske agende, a to je borba protiv korupcije.

“Reformska agenda se sastoji od 6 tačaka, od čega su prve tri privredne. U aprilu smo formirali Antikorupcioni tim Vlade FBiH uz pomoć britanske ambade i druge radne grupe. Radili smo na strategiji čiji će rad nadlegati Antikorupcioni tim. Prevencija korupcija i koordinacije borbe protiv korupcije je 2009. godine donesena na državnom nivou“, istakao je Novalić. 

On je dodao da se Strategija 2016-2019 odnosi na kompletno društvo u FBiH, od federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa i odnosi se na pravne subjekte i institucije u FBiH za koji je potrebno da koordinira i kontroliše rad u borbi protiv korupcije.

Novalić se dotakao i negativne ocjene iz revizorskog izvještaja o budžetu.

Vlada FBiH se jako trudi da poštuje sve zakone. Naš negativni izvještaj je manji za 2,5 puta od prethodnih izvještaja. Idemo prema nuli, a to nije moguće u potpunosti zbog nedorečenosti zakona. Bili smo novi i nismo bili upućeni u sve. Nama revizorski izvještaj dođe kao informacija gdje griješimo. On je sve pozitivniji i pozitivniji“, smatra premijer FBiH.

Kladionice, vječiti kamen spoticanja

Najbolje vrijeme je bilo prije 2-3 godine. Mi smo zakasnili sa stanovišta budžeskih prihoda i društvenih interesa. FBiH na osnovu naknada i poreza je uknjižila 15 miliona KM, a to je 1% od prihoda kladionica koji je blizu 1,4 milijarde KM na godišnjem nivou. Jako griješi onaj ko misli da kladionice treba razvlačiti dalje. Mi gubimo u prosjeku oko 15 miliona KM mjesečno“, izjavio je Novalić.

Naglasio je da miljarda KM za osam mjeseci čini kladionice za najveći pojedinačni biznis u FBiH, a vjerovatno u BiH, a nije oporezovan.

Tome su se pridružili oni koji nisu trebali, kao što je SDP“, prokomentarisao je Novalić i kazao da se vladajuća koalicija oko nekih pitanja slaže, a oko nekih ne.

Oko potrebe da gradimo autoceste se svi slažu, a oko igara na sreću ne. Izvan koalicije sad se ne slažu i neke druge stranke koje su se za vrijeme glasanja u Zastupničkom domu složile. Za mene je to razočarenje“, dodao je prvi čovjek Vlade FBiH.

Za kladionice je kazao kako je bitno da se pošast zvana kladionice ne širi i počne smanjivati.

Voljeli bi da igara na sreću nema nikako, uprkos tome zapošljavaju više od 4.000 radnika. Mislimo da je to šteta za jedno društvo. Po broju kladionica smo najveći u Evropi. A kladionice su pošast isto kao droga i prostitucija“, jasan je bio Fadil Novalić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.