Zašto Hrvatska Tužilaštvo BiH pogrdno zove "mini Haag"?

Vijesti 16. sep 201617:07 > 18:18
N1

Sprema li Tužilaštvo Bosne i Hercegovine set optužnica protiv hrvatskih branitelja, generala i oficira? Da je spremno čak 900 optužnica jučer je rekao general Pavao Maljavac. Međutim, nadležni u BiH su te navode demantirali. Vlast u Zagrebu najavljuje borbu koja će zaštiti hrvatske branitelje od bh. pravosuđa.

Nema govora o tome da Tužilaštvo BiH priprema 900 optužnica protiv hrvatskih branitelja, tvrde za N1 u ovoj pravosudnoj instituciji.

Za 13 godina postojanja Suda i Tužilaštva BiH podignute su optužnice protiov 635 osoba povezanih s ratnim zločinima, a i od tog broja se mali procenat odnosi na Hrvate.

Iz Tužilaštva BiH odgovaraju kratko i jasno:

“Izneseni navodi nisu tačni”.

A navode o 900 optužnica iznio je general Pavao Miljavac, navodeći i detalje iz tih optužnica.

Ovo nije prvo put da hrvatske vlasti pominju optužnice iz Sarajeva. Čak su državnim pravosudnim institucijama dali naziv “mini Haag”, jer, kako se navodi, pokušavaju oživjeti ono što nije prošlo u Haagu. Lani je tadašnji premijer, Zoran Milanović, upozorio BiH da gleda svoja posla, te da neće dopustiti političke optužnice nad hrvatskim oficirima. Danas, hrvatski šef diplomatije najavljuje podršku braniteljima, njegov bh. kolega odgovara:

“Imamo situaciju gdje su u nekim dijelovim BiH, kao što su zapdnokrajiške opštine, počinjeni ogromni zločini. Imamo 120 hiljada protjeranih s tog područja, više od dvije hiljade ubijenih”, ističe Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Iz hrvatskog generalskog zbora ranije su potvrdili da su u posjedu spiska od 12 generala i visokih dužnosnika Vojske Hrvatske, koji se povezuju sa ratnim zločinima 90-tih. Tužilaštvo BiH je potvrdilo postojanje predemeta, između ostalog, i za operacije u zapadnoj Bosni, “Maestral” i “Južni potez”. Mnogi od njih su se našli u krivičnoj prijavi MUP-a RS, kao što su Ante Gotovina i Ljubo Česić Rojs.

U akciji “Južni potez”, koja je obuhvatila i Mrkonjić Grad, ubijena je 181 osoba, a u ovom gradu su unuštene hiljade stanova i kuća, uz procjenu štete od preko 600 miliona maraka. Osim bojazni od novih optužnica, Hrvatska je u iščekivanju haške presude u predmetu “Prlić i drugi”,što se očekuje 2017. godine.

Haški je sud prošle godine šestoricu bivših vođa samozvane Herceg-Bosne osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima tokom rata u BiH, osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.