Potvrđeno: Ustavni sud odbio zahtjev NSRS

Vijesti 17. sep 201608:52 > 16:51
N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine održao je danas 99. plenarnu sjednicu na kojoj su razmatrani u međuvremenu zaprimljeni zahtjevi u vezi s Odlukom Ustavnog suda BiH iz novembra 2015. godine, a kojom je utvrđena neustavnost odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske o 9. januaru kao Danu RS.

Ustavni sud donio je odluku da je odbijen zahtjev NSRS o preispitivanje odluke od 26. novembra prošle godine kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske, javila je reporterka N1 Tina Jelin-Dizdar.

U ovoj odluci se navodi i da je podržan zahtjev nekoliko apelanata, između ostalog i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbgovića kojim se traži privremena mjera zabrane održavanja referenduma u RS ili “Ustavni sud je usvojio privremenu mjeru kojim se privremeno obustavlja odluka o raspisivanju republičkog referenduma”.

Kada je u pitanju prva odluka, Ustavni sud je u svom saopćenju za javnost naveo da s obzirom na to da NSRS u svom zahtjevu za preispitivanje nije prezentirala nikakve nove činjenice u smislu člana 68. stav 1 Pravila Ustavnog suda a koja bi mogla utjecati na drugačije odlučenje Ustavnog suda u predmetnom slučaju, Ustavni sud je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda te ga je stoga odbio.

Predsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman, uoči sjednice je za N1 kazao da će se Ustavni sud prije svega voditi činjenicama i nekim novim eventualnim elementima koji nisu u razumnom roku Ustavnom sudu bili dostavljeni u ove tri godine koliko se raspravljalo o apelaciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o ustavnosti 9. januara.

Kada je u pitanju ova druga odluka, odnosno apelacija od Izetbegovića koja se odnosi na zabranu održavanja referenduma, Ustavni sud je konstatirao da u fazi postupka postoji dovoljno razloga koji ukazuju na to da bi provođenje referenduma prije nego što Ustavni sud odluči o zahtjevima koji su podneseni u konkretnom slučaju imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice najprije za izvršenje odluke Ustavnog suda bIH, a imajući u vidu da podnosioci zahtjeva ističu, a to ni NSRS u odgovoru ne osporava, da su aktivnosti na organizaciji provođenja referenduma o toku, Ustavni sud smatra da sve navedeno može imati vrlo negativne posljedice za izvršenje njegove odluke za nesmetan i efikasan rad Ustavnog suda u konkretnom predmetu. Ustavni sud je stoga uvjeren da je u interesu svih strana u ovom postupku zaštita ustavnog poretka i stabilnosti BiH te nesmetan rad Ustavnog suda u konkretnom slučaju.

U skladu s prijedlogom dnevnog reda ove sjednice, predviđeno je da suci Ustavnog suda BiH razmatraju Zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH broj U 3/13 od 26. novembra 2015. godine (Odluka o ustavnosti Zakona o praznicima RS) koji je ovom sudu uputila Narodna skupština RS (NSRS).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.