Kako arapski državljani postaju vlasnici nekretnina u BiH

Vijesti 17. sep 201615:36 > 19:32
N1

Arapski državljani polako se inkorporiraju u bh. društvo. Zemljišta na atraktivnim lokacijama, kuće i apartmani uveliko su u njihovom vlasništvu, iako domaće zakonodavstvo to ne predviđa. Istražili smo, koji su načini da arapski državljani postanu vlasnici nekretnine u našoj zemlji.

“Vrlo smo sretni kada dođemo ovdje i kada trošimo novac na ovu ljepotu”.
“Puno zelenila, lijepog vremena, a ljudi su ljubazni”.
“Nekada ovdje možemo naći stvari koje tamo nemamo. Cijene su normalne, pogotovo hrane i prevoza”.
“Posjetio sam brojne zemlje u Evropi i širom svijeta, ali nigdje nije kao u Bosni. Svi su prijateljski raspoloženi. Osjećam da je ovo moja zemlja”, kažu arapski državljani koji borave u našoj zemlji.

Dovoljno razloga za ostanak u Bosni i Hercegovini. Osim što je na izletištima i šoping centrima očigledan sve veći broj arapskih turista, u posljednje vrijeme kod velikog broja njih vlada interes da tu i ostanu živjeti.

Porastom interesovanja arapskih državljana za Bosnu i Hercegovinu porastao je i broj bilborda, ali i agencija sa slikama zemljišta, kuća i apartmana širom Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Mala aleja na Ilidži – raznovrsna ponuda – od restorana, aščinica, do spa-centara i kasina prilagođenih potrebama ovih posjetitelja. Agencije za nekretnine na svakom su koraku. No, kako dolaze do vlasništva? Naša zakonska regulativa stanovnicima većine zemalja zaljeva ne dozvoljava vlasništvo nad nekretninama u BiH. Do njih mogu doći samo osnivanjem firmi koje će kao pravni subjekti imati pravo posjeda. To obično i rade, priča nam posrednik u kupoprodaji, koji želi ostati anoniman. Da bi na kraju i kupac i prodavac bili zadovoljni, najbitnije je da bude čista papirologija, što naravno, kaže, nije uvijek slučaj. Ono gdje se Arapi više ne daju prevariti su cijene.

Sad jako teško, jer oni su u svim kontaktima, imate jako puno ovih agencija, dobro se raspituju, poznaju samu tematiku bolje nego mi lokalci što se tiče cijena. Sada je jako teško prodati po nekoj većoj cijeni“, kaže nam anonimni posrednik.

Atif Džafo bogato notarsko iskustvo napustio je kada je otišao u penziju. Ubrzo je osnovao agenciju za nekretnine. I dalje je uspješan u imovinsko-pravnim poslovima, pa i sa Arapima. Kaže, njihov interes za nekretnine u našoj zemlji jeste sve masovniji. Dokaz za to su i specijalni sajmovi na kojima u arapskim zemljama učestvuju sve eminentne građevinske firme u BiH.

Tek su zakopali temelje a rasprodato je više od 40 posto stanova i etažnih jedinica. Arapima dole, već imaju predugovore sa njima. E sada, ja sam već upozorio, ako mene već pitate dobro pazite ko će i kakav će biti kupac, jer zna se ko se može knjižiti a ko ne. Međutim, oni veoma domišljato nekada tu idu. Kada naprave objekat, i proda Vama, a Vi ste Arap primjera radi, on će Vama njega dati u zakup“, govori Atif Džafo, bivši notar i vlasnik agencije za nekretnine.

Ekspresni rast novoosnovanih firmi sa minimalnim kapitalom zainteresovao je i istražne organe u BiH, koje su provele akciju utvrđivanja legalnosti kupovine zemljišta u našoj zemlji, te pokušali otkriti eventualnu utaju poreza i pranje novca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.