Tina Jelin-Dizdar: Sud ima devet sudaca, nema preglasavanja

Vijesti 18. sep 201609:22 > 09:24
N1

Tina Jelin-Dizdar, reporterka N1 televizije, bila je gošća Novog dana. Ona je govorila o jučerašnjoj odluci Ustavnog suda BiH o preispitivanju odluke od 26. novembra prošle godine kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske

Kako je ispričala Jelin-Dizdar, nakon svega što se izdešavalo jučer, ostalo je nekoliko nejasnoća, ali očekuje se da će svi detalji ove odluke biti poznati u narednim danima.

”Ustavni sud je faktički potvrdio svoju raniju odluku, 9. januar je neustavan praznik. Nejasno je šta je s odlukom o izvršenju iz novembra prošle godine o ovom Danu, to nije saopćeno. Nadam se da će i to biti pojašnjeno. Važna odluka je da je potvrđen zahtjev nekoliko apelanata da se donese privremena zabrana održavanja referenduma u Republici Srpskoj”, ispričala je Jelin-Dizdar gostujući u jutarnjem programu N1.

A nakon što je saopćenja odluka Suda, uslijedile su brojne reakcije.

”Vrlo oštro je reagirala i Američka ambasada. Odavno oštrije saopćenje iz ove ambasade nismo dobili, naveli su da je ovo napad na sigurnost u BiH. Treba reći da je ovo odluka Suda, ona je obavezujuća, iza nje treba da stoji pravni sistem BiH. Sada je na tužilaštvu da pokrenu krivične prijave”, dodala je reporterka N1.

Ustavni sud nije rekao da će ponuditi izlaznu strategiju. To su govorili političari.

”Apelacija je podnesena prije tri godina i toliko se o njoj raspravljalo. Ono što je i sam gospodin Mirsad Ćeman, predsjednik Ustavnog suda, rekao ranije, kad Sud dobije predmet, on ne bi trebao donositi političke odluke. On treba odlučiti na osnovu Ustava i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima. O izlaznoj strategiji koja se očekivala od Suda, trebaju razmišljati oni koji podnose apelacije”, rekla je ona.

Ovo je jako dobar način da se skrene pažnja sa stvarnih problema.

”Rekao je to i Dragan Čović uz konstataciju da ovaj referendum ne bi trebao imati nikakvih pravnih posljedica. Zanimljivo je, istina još uvijek nezvanično, da je sedam od devet sudaca glasalo za ovakvu odluku Ustavnog suda. Ustavni Sud ima devet sudaca i tu nema preglasavanja, sve je jasno”, kazala je Jelin-Dizdar i zaključila:

”Mi smo bombardirani tim pričama u posljednjih mjesec dana. Još uvijek ne znam za kogu ću glasati, ne čude me što ljudi prodaju svoje glasove. Živimo u takvom političkom vremenu – bitnije su priče o referendumu u kontekstu lokalnih izbora važnije od nelegalne gradnje, parkova, problema u haustoru, ne trebaju čuditi ovakve naslovnice u medijima”, zaključila je gošća Novog dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.