Bivši radnici KTK Visoko štrajkuju glađu

Vijesti 18. sep 201618:59 > 19:50
N1

Bivši radnici KTK Visoko od petka su u štrajku glađu jer im nisu uplaćeni zaostali doprinosi za PIO/MIO. Njih 47, koji su stekli pravo za odlazak u penziju, traži uvezivanje radnog staža. Vlada FBiH je odobrila uplatu sredstava još 22. jula tekuće godine, no ona nikada nije izvršena.

U demokratskom društvu štrajk je oblik radničkog protesta i borbe za ostvarivanje ekonomskih i socijalnih prava. Njegov najradikalniji oblik jeste štrajk glađu. Ovi radnici su se odlučili upravo za takav vid borbe.

Odlučili smo se na vrlo nepopularan način da svoja teško stečena prava ostvarujemo štrajkom. Pet dana smo u krugu Fabrike KTK Visoko. Mislim da je žalosno da nakon 40 godina se na ovo odlučujemo. Naša prava su ugrožena toliko da ne znamo više šta da radimo. Ne znam šta dalje da vam kažem, očaj, očaj, evo možete samo vidjeti za mojim leđima“, rekao je Mustafa Smajlović.

Traže uplatu doprinosa za period od 2011. do 2013. godine.

“Mi i dalje iščekujemo, ništa ne tražimo od države što nije naše, samo da ispoštuju svoju odluku i da nam plate ono što smo mi zaradili. Drugo, odustat nećemo sigurno, po cijenu života ako treba i ne zaboravite, ovo da poručim Vladi, ovdje se ne radi o 47 radnika nego o 47 porodica”, kazao je Rešad Ćesa.

Bivši radnici kažu da je došlo do nekih nepravilnosti na utvrđenim spiskovima za penzionisanje i za to okrivljuju službenike iz kadrovske službe kompanije. Međutim, direktor KTK Visoko Senad Bilalović tvrdi da nema nikakvih nepravilnosti.

“Provjeravali smo da li je tu bilo nekih spornih imena, dakle poslata je sva dokumentacija, ovdje je čisto problem Porezne uprave. Po nama nije bilo nekih nepravilnosti, dakle sve ono što je bilo mi smo poslali neku zamjenu, zbog tehničke greške, jedno ime. Po meni je sve bilo regularno”, istakao je Senad Bilalović.

Bilalović dodaje da je Federalna vlada na sjednici 22. jula ove godine donijela odluku kojom je odobrila da se od njihovih sredstava koja se nalaze na računu PIO Zenica izvrši transfer od 232.000 KM. No, on do danas nije izvršen.

“Nadamo se, dakle urgirali smo od nadležnih u Vladi Federacije BiH, koji su nam obećali da će ovo biti riješeno brzo da organiziraju sastanak u ponedjeljak ili utorak, najprije što mogu”, dodao je Bilalović.

Radnici najavljuju i proteste naredne sedmice ispred zgrade Vlade FBiH, zajedno sa svojim porodicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.