Zvizdić: Kredibilna provedba mjera i aktivnosti

Vijesti 19. sep 201613:03 > 13:16
N1

U uredu Delegacije Evropske unije u Sarajevu održan je sastanak na visokom nivou posvećen provedbi Reformske agende za BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, je kazao da provođenje reformske agende predstavlja opredijeljenje svih nivoa vlasti u BiH kako bi se došlo do veće efikasnosti uz provođenje reformskih mjera.

Još jednom smo jasno napravili inventuru do sada urađenog unutar reformske agende. Utvrdili smo kredibilnu provedbu mjera i aktivnosti koje su planirane za nivo Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada. Kumulativni broj mjera je veći za 40 posto, koja je usvojena za četverogodišnji period“, poručio je Denis Zvizdić.

On je istakao opredjeljenost za provedbe koje su definisane unutar akcionih planova bez obzira na težinu reformi određena nezadovoljstva unutar BiH.

Ciljevi su jasni, a to je dalji ekonomski razvoj BiH, bolji legislativni i pravni i ekonomski okvir za domaće i strane investitore, makro ekonomski program BiH, a to je smanjenje nezaposlenosti i potreba za otvaranjem većeg broja radnih mjesta“, dodao je Zvizdić.

Ekonomska reforma se provodi unutar predviđene dinamike. Saradnja i kordiniran pristup je prisutan kod svih vlada po pitanju reformske agende. U istoj dinamici i istim tempom nastavljamo usvajanje zakona, strategija i provođenje reformskih mjera koje su usvojene na nivou svih vlada u BiH“, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, premijer FBiH Fadil Novalić, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, premijerka RS Željka Cvijanović, ministar finansija RS Zoran Tegeltija i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore Genoveva Ruiz Calavera i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.