Cvijanović: Javna uprava će doživjeti smanjenja

Vijesti 19. sep 201613:18 > 13:27
N1

"Od ukupno 74 mjere u reformskoj agendi za 2015/16. godinu imamo visok stepen realizacije. 38 mjera je u potpunosti realizovano, a 35 mjera je u proceduri. Jedna je mjera kojoj se nije pristupilo, jer čekamo promjenu propisa", izjavila je Željka Cvijanović, premijerka Vlade RS.

Ona je istakla da Vlada RS periodična analizira šta se uradilo, a šta predstoji po pitanju reformske agende.

Ukupni stepen realizacije na kraju godine bit će 98,6 posto, što to je izuzetan napredak“, dodala je ona.

Naglasila je da svima predstoji ogroman posao na racionalizaciji javne uprave.

Racionalizacija javne uprave nije dominanta tema, jer nije samo stvar u brojevima već koliko je efikasna struktura javne uprave. Moramo stvarati bolje pretpostavke i uslove za jačanje privrednog sektora i otvaranje radnih mjesta. Tada će javna uprava doživjeti smanjenja. Kada bude efikasna i na usluzi građanima tada će biti racionalnija, korisnija i jeftinija“, rekla je Cvijanović.

Jedina mjera kojoj se nije pristupila je ona za borbu protiv sive ekonomije.

Imamo statistiku iskrivljenih brojeva. Više ljudi radi u sivoj ekonomiji nego što to prikazuju registri. Sigurno imamo prijavljeno daleko niže osnove plaća nego što su stvarna primanja. Ta mjera je ostala nerealizovana“, rekla je Cvijanović.

U uredu Delegacije Evropske unije u Sarajevu održan je sastanak na visokom nivou posvećen provedbi Reformske agende za BiH.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, premijer FBiH Fadil Novalić, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, premijerka RS Željka Cvijanović, ministar finansija RS Zoran Tegeltija i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore Genoveva Ruiz Calavera i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.