Novalić pohvalio zajednički rad Vlade FBiH i RS-a

Vijesti 19. sep 201613:30 > 13:37
N1

"U proteklom periodu Vlada FBiH realizirala je trećinu mjera iz reformske agende. Pomaci su vidni", istakao je Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH, nakon sastanka u uredu Delegacije Evropske unije.

Posljedica sprovođenja reformi i agende je počelo davati rezultate u pogledu broja zaposlenih i BDP-a koji raste, rekao je Novalić.

Ubiranje poreza je povećano i iznosi 3,5 posto od indirektnih i 10,7 posto od direktnih poreza na nivou FBiH. Sve je to posljedica provođenja reformi“, rekao je prvi čovjek Vlade FBiH.

Novalić je istakao da su sadašnji rezultati reformske agende srednjoročnog karaktera.

Prave rezultate ćemo vidjeti iduće godine“, kazao je Novalić i dodao da su poslodavci na sve reagovali povećanim prijemom radnika iz optimizma da će tržište i radno pravo biti liberalnije.

Za kraj se zahvalio svima koji rade na reformskoj agendi te naglasio zajednički rad i potpomaganje Vlada FBiH i RS-a.

Ne možemo sami riješiti sve probleme. Ne sumnjam da će se ova praksa nastaviti i ubuduće.

U uredu Delegacije Evropske unije u Sarajevu održan je sastanak na visokom nivou posvećen provedbi Reformske agende za BiH.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, premijer FBiH Fadil Novalić, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, premijerka RS Željka Cvijanović, ministar finansija RS Zoran Tegeltija i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore Genoveva Ruiz Calavera i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.